Na postamentima na Korzu postavljena je izložba “Skriveno blago-Riznica Manastira Gomirje”.

Izložba u organizaciji Udruge “Gomirje u srcu 1599” temelji se na eksponatima i materijalima iz riznice manastira Gomirje, najzapadnijeg srpskog pravoslavnog manastira na europskom tlu, čiji eksponati potječu od carske Rusije, preko habsburškog Beča, do mletačke Venecije i Genove.

Izložbu su jučer obišli zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula te predsjednica Udruge “Gomirje u srcu 1599” Nikolina Kosanović.

Izložba Skriveno blago riznica manastira Gomirje na Korzu

Izložba Skriveno blago riznica manastira Gomirje na Korzu

„Drago mi je da se ovdje na Korzu,  rekao bih gotovo u dvotjednom ritmu, događaju izložbe od kojih neke prezentiraju kulturno, umjetničku i povijesnu baštinu našega kraja. Danas se predstavlja kulturno umjetnička baština manastira Gomirje u Gorskome kotaru“, kazao je Marko Filipović.

„Manastir Gomirje  jedna je od postaja kulturne-turističke rute puteva Frankopana. Nadamo se da će i ova izložba, koja ima cilj prikazati jedan dio tog skrivenog blaga, kulturno-povijesne baštine koju treba iznijeti na vidjelo te je iskoristiti u turističke svrhe i time skrenuti pažnju na sve ono što imamo kada je zapravo riječ o adutima s kojima možemo razvijati turizam u Gorskome kotaru, koji je pun potencijala, kako turistički tako i svih drugih“, kazao je Petar Mamula.
Izložba je prvi puta postavljena prije godinu dana u Gomirju, u sklopu susreta „Bolje vas našli“ kojim je Gomirje predstavljeno kao jedno od 27 susjedstava projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

„Udruga svoj posao temelji u suradnji sa 27 susjedstava Rijeka 2020 te smo uz pomoć njih ostvarili mnoge projekte. U okviru programskog pravca 27 susjedstava za naše mjesto čulo i u Lisabonu, Vijeću Europe i Londonu, a sada imamo novi projekt u Nizozemskoj“ kazala je Nikolina Kosanović te dodala da se ova izložba planira sljedeći mjesec postaviti u Novome Sadu.