U Gradskoj vijećnici održana je prezentacija nacionalnog projekta „Želimo vježbati vid“ i pratećih aktivnosti projekta.

„Želimo vježbati vid“ nacionalni je projekt koji je u Rijeci pokrenula riječka udruga „…i djeci s ljubavlju“ s ciljem senzibilizacije javnosti o prevenciji vida, a na predstavljanju je posebno istaknuto prikazivanje animiranog filma prevedenoga i sinkroniziranoga na hrvatski jezik pod nazivom „Otvori oči“.

Projekt „Želimo vježbati vid“ riječka je udruga pokrenula 2017. godine s ciljem senzibilizacije javnosti na probleme s kojima se susreću slabovidna djeca i njihovi roditelji u Hrvatskoj, poput nedostatka adekvatne opreme za rehabilitaciju, a konačni je cilj stvaranja temelja za opremanje budućeg centra za rehabilitaciju vida u Rijeci.

Projekt su predstavili pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, predsjednica Udruge …i djeci s ljubavlju Livia Mjeda, potom Mihaela Užar, majka slabovidne djevojčice, Marjana Turčić, spec. školske medicine, iz Odsjeka za unapređenje zdravlja djece s posebnim potrebama Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije te Snježana Seitz, terapeut za vid iz Malog doma Zagreb.

Unutar projekta, a po uzoru na sličan projekt koji su prema projektu Internacionalne agencije za prevenciju vida IAPB Onlus proveli Talijani, pokrenuta je aktivnost „Otvori oči“. U sklopu inicijative nastojat će se djeci predškolske dobi i učenika nižih razreda osnovne škole prezentirati šaljivi crtani film „Otvori oči“.

Namjera je da djeca i roditelji zajedno pogledaju film te nakon toga ispune upitnik, čiji je glavni cilj dobiti što točniji pregled broja djeca s teškoćama vida, a koji će potom biti na raspolaganju i Kliničkom bolničkom centru Rijeka.

Podršku projektu „Želimo vježbati vid“, između mnogih drugih, daju i Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija putem Odjela gradskog za zdravstvo i socijalnu skrb te Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ-a.