Nagrada Ivo Kalina za 2006. godinu, koju Grad Rijeka dodjeljuje za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu tijekom godine u galerijskim i javnim prostorima na području grada Rijeke, pripala je akademskom slikaru Zlatku Kutnjaku. Nagradu, koja se dodjeljuje po prvi puta, umjetniku je uručio gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel.

Slikar Zlatko Kutnjak nagrađen je za izložbu “Umjetnost je – umjetnost nije, Odabrani radovi 1970. – 2006.”, koja je održana tijekom lipnja 2006. godine u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, a autor teksta kataloga i kustos izložbe bio je Branko Cerovac. Izložbu su za nagradu Ivo Kalina predložili likovna kritičarka Nadežda Elezović i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Rijeka. Nagradu je obrazložio predsjednik Stručnog povjerenstva zaduženog za vrednovanje pristiglih prijedloga Branko Franceschi, ujedno i ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, uz kojeg su Povjerenstvo činili mr. sc. Ervin Dubrović, akademska slikarica Marina Banić-Zrinšćak, akademski kipar Zvonimir Kamenar te Jolanda Todorović.

Dodjela Nagrade Ivo Kalina 2007.

Povjerenstvo je mišljenja kako je autorski rad Zlatka Kutnjaka jedan od postulata suvremene umjetnosti te da kao takav predstavlja konstantu od vremena afirmacije konceptualne umjetnosti 70-ih godina prošloga stoljeća do današnjih dana. Izložbom je na slojevit i promišljen način predstavljen opus relevantnog umjetnika, a ambijentalnim postavom uravnoteženo je predstavljen svaki segment Kutnjakova stvaralačkog rada te kontinuitet stvaralačke niti od ekspresivnosti akademskih radova do snažne performerske izražajnosti. Performansom na otvorenju izložbe umjetnik je potvrdio i reafirmirao senzibilnost na suvremenu društvenu zbilju koju je iskazivao u svim trenucima svojeg umjetničkog djelovanja. Primajući nagradu, Kutnjak nije dužio, izričući tek jednu rečenicu: “Zadovoljan sam!”.

Zlatko Kutnjak nagrađen je za izložbu "Umjetnost je – umjetnost nije, Odabrani radovi 1970. – 2006."

Zlatko Kutnjak nagrađen je za izložbu “Umjetnost je – umjetnost nije, Odabrani radovi 1970. – 2006.”

Na natječaj za dodjelu nagrade pristiglo je sveukupno deset prijedloga od strane sedam predlagatelja, a prema mišljenju Povjerenstva, kvaliteta predloženih izložbi ukazuje na visoku razinu likovnog života u gradu Rijeci.
Odluku o uspostavljanju likovne nagrade Ivo Kalina donijelo je Gradsko vijeće Grada Rijeke u srpnju 2006. godine, odredivši da se nagrada dodjeljuje svake godine za postignuća ostvarena u prethodnoj kalendarskoj godini. Gradonačelnik Obersnel je istaknuo razloga zbog je ova Nagrada utemeljena u znak sjećanja na Ivu Kalinu kao jednog od najznačajnijih likovnih umjetnika našeg podneblja, te kao poticaj suvremenim likovnim umjetnicima i autorima izložbenih postava kao još jedan oblik vrednovanja njihova umjetničkog rada te dodatni kriterij uspješnosti. Obersnel se ujedno zahvalio Kalinjinoj supruzi, Aniti Baričević-Kalina, uz čiju podršku je utemeljena nagrada za suvremenu likovnu umjetnost, a koja je također bila prisutna na dodjeli nagrade.

Ivo Kalina doživio je svoju retrospektivnu izložbu održanu prije 13 godina u riječkoj Modernoj galeriji. Preminuo je sljedeće godine ostavivši iza sebe opus kojeg danas stručnjaci svrstavaju u sam vrh hrvatske likovne umjetnosti.