Na ovogodišnjem Stručnom savjetovanju akcije Gradovi i općine – prijatelji djece, koji je po prvi puta zbog epidemioloških razloga održan on-line, Grad Rijeka dobio je pregršt priznanja.

Sve tri akcije prijavljene na natječaj Naj-akcija 2020. (Grad Rijeka mogao je prijaviti do tri akcije s obzirom na broj stanovnika) nagrađene su poveljama ili pohvalama. Prema mišljenju stručnog povjerenstva, riječke akcije Eugenijalci ostaju doma, Brickzine – medij o stvaranju kulture za djecu , te Park ptičjih kućica uljepšale ili učinile su boljim život djece u Rijeci, stoga su i dobile ova prestižna priznanja. Grad Rijeka je u zadnjih 16 godina otkad je uspostavljeno natjecanje Naj-akcija u RH za sve prijavljene akcije dobio priznanja, što zasigurno doprinosi očuvanju statusa Grada – prijatelja djece.

Brickzine

Brickzine

Kao vrlo posebnu, akciju OŠ Eugen Kumičić, naziva „Eugenijalci ostaju doma“, prepoznalo je i stručno povjerenstvo i stoga joj dalo posebnu priliku da se predstavi javno na današnjem Savjetovanju. Njen glavni cilj bio je usvajanje znanja o koronavirusu COVID-19 i osnaživanje pozitivnog stava i odgovornog društvenog ponašanja prema zdravlju kod djece i njihovih bližnjih. Projekt je rezultirao nizom vrijednih ostvarenja, a posebno zanimljiv pokazao se video uradak 3.c razreda. Video uradak „Eugenijalci ostaju doma“ predstavlja ostvaren krug povjerenja škole i obitelji u vrlo zahtjevnim i kompleksnim okolnostima.

Akcija Gradske knjižnice Rijeka, također je dobila Povelju kao jedna od ponajboljih akcija za djecu u Republici Hrvatskoj u godini na izmaku. Raduje što se radi o akciji iz područja kulture, upravo u vrijeme kada je Grad Rijeka europska prijestolnica kulture. Brickzine nastoji ispunjavati prazan prostor produkcije kvalitetnih edukativnih sadržaja za djecu i roditelje, a iz šireg područja kulture. Brickzine nastoji preispitivati granice novomedijskog stvaralaštva i informiranja djece i roditelja u eri hiperprodukcije sadržaja, negativnih vijesti, „lažnih“ vijesti i sl. Online izdanje u obliku portala https://brickzine.hr na dnevnoj osnovi objavljuje preporuke, priče, vijesti, informacije o kulturi za djecu i roditelje poput prikaza slikovnica, dječjih knjiga, videoigara, videa i sl.

Park ptičjih kućica

Park ptičjih kućica

Treću nagradu Gradu Rijeci donio je projekt Neformalna inicijativa/grupa građana „Kvart za 5“ pod nazivom Park ptičjih kućica, koji je također dio programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020. Stvaranjem zanimljivog i privlačnog ambijenta u samom centru grada nastojalo se zainteresirati djecu i odrasle da u njemu više borave i uživaju u njemu na način na koji do sada nisu mogli. Djeca su uz pomoć odraslih postavila kućice za ptice kojih do sada nije bilo u našem gradu. Ima ih 30 i svaka od njih je mala skulptura. Smještene su na odgovarajućoj visini za svaku vrstu ptica (13 različitih lokalnih ptičjih vrsta) i odgovarajućoj međusobnoj udaljenosti, što se može pogledati i na YouTube kanalu Rijeke 2020. Uključena djeca i odrasli dobili su nova znanja, nova iskustva, novu životnu perspektivu, a stvorena je i platforma za nastavak projekta s postojećim, ali i novim sudionicima, građanima našega grada.

Virtualno svečano savjetovanje i proglašenje gradova/općina-prijatelja djece i Naj-akcija u 2020. pogledajte na Youtube snimci.