Akcije „RInkluzija jest i senzibilizacija javnosti o pravima djece s teškoćama“, „Stem X“ i „RATATOUILLE – dječji tečaj kuhanja“ ovogodišnji su dobitnici nagrada za Naj-akciju 2023., u okviru akcije Gradovi i općine prijatelji djece.

Na jučer održanom tematskom i svečanom savjetovanju Programa Gradovi i općine – prijatelji djece u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, proglašene su “Naj-akcije 2023” te dodijeljene Povelje i Pohvale gradovima i općinama koje su tijekom godine provele najbolje aktivnosti za djecu.

Grad Rijeka dobio je priznanja za sve tri prijavljene akcije kojima se nastojao poboljšati i uljepšati život djece u gradu. Cilj akcije u organizaciji Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke „RInkluzija jest i senzibilizacija javnosti o pravima djece s teškoćama“ jest senzibilizacija stručne i šire javnosti o pravima djece s teškoćama, te zagovaranje ideje o njihovom pravu na obrazovanje, kao i temeljnih pretpostavki društvene inkluzije. Ova je akcija proglašena jednom od najboljih i najoriginalnijih akcija u Republici Hrvatskoj.

Povelje i pohvala - Gradovi prijatelji djece

Dodjela priznanja Gradu Rijeci

Drugu prijavljenu akcija Stem X s ciljem promocije STEM-a i tehničkom i tehnološkom osposobljavanju djece i mladih provode Zajednica tehničke kulture Rijeka (ZTK Rijeka) i Upravni odjel za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke.

RATATOUILLE – dječji tečaj kuhanja, akciju iz područja promocije zdravih stilova života, osmislila je i provodi KuHarmonija (FOOD FOR LOVE D.O.O.).

Dio svečanog dijela bilo je i proglašenje novih gradova općina prijatelja djece, a svemu je prethodilo održavanje panel predavanja o sudjelovanju djece u izradi, konzultacijama i donošenju dokumenata i odluka za djecu na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i EU razini.

(Foto: Grad Rijeka i Mirko Cvjetko – Savez društava Naša djeca Hrvatske)