U utorak, 29. rujna 2020. godine, u 10.00 sati, u Informativnom centru Grada Rijeke, Korzo 18 b, održat će se konferencija za medije na kojoj će biti najavljen Festival mentalnog zdravlja – Mentalfest, organiziran povodom obilježavanja Svjetskog dan mentalnog zdravlja.

Konferenciji će prisustvovati:

  • Martina Baiocco, ravnateljica Doma za odrasle osobe Turnić i voditeljica Tematske grupe za cjelovitu skrb o mentalnom zdravlju projekta „Rijeka – Zdravi grad“
  • Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeka
  • Alenka Vondra Butigan, radna terapeutkinja, Dom za odrasle osobe Turnić

Mentalfest – Festival mentalnog zdravlja održava se u Rijeci od 1. do 10. listopada 2020. godine, u organizaciji Doma za odrasle osobe Turnić i u partnerstvu s Gradom Rijeka.

Svjetski dan mentalnog zdravlja 2020. godine odvija se pod motom „Mentalno zdravlje za sve: veće ulaganje – veća dostupnost“ kojim se želi potaknuti ulaganje u mentalno zdravlje, a time i dostupnost usluga namijenjenih mentalnom zdravlju što većem broju ljudi.

Dom Turnić, osobito u svjetlu poteškoća i nužnih promjena navika zbog pandemije COVID -19, kroz svoj rad nastoji usluge namijenjene mentalnom zdravlju približiti svima kojima su one potrebne. Razvojem novih izvaninstitucionalnih usluga pomoć je mogla doći i do ljudi u njihove domove.
Mentalfest i ove godine, iako je prilagođen epidemiološkoj situacije, demonstrira plodove višegodišnjeg terapijskog rada s osobama koje imaju poteškoće mentalnog zdravlja kao i s njihovim obiteljima. Raznovrstan program Mentalfesta namijenjen je kako osobama s iskustvom i profesionalcima tako i svim ostalim građanima.
U sklopu programa održat će se predavanja, edukacije, promocija knjige “Kuharice za samostalan život”, premijera filma “Tko je ovdje lud?”, radijska emisija, Živa knjižnica i Kuc kuc Cabaret.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Gordana Brkić Žagar