21. Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom koji se održava u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi Grad“ održat će se 1. prosinca u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a program je podijeljen u dva djela – u 11 sati nastupit će najmlađi sudionici Festivala, a u 18 sati starija dobna skupina sudionika.

Ove će godine na Festivalu svoja glazbena, plesna, dramska i likovna znanja i umijeća prezentirati oko četiristo učesnika, djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, a više o samom programu najavili su pročelnica UO za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke Karla Mušković, voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić kao i voditeljice Festivala Isabella Hujić i Maja Veranič iz Udruge za sindrom Down – Rijeka 21 te Biljana Portner iz Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, a njima će se u petak na pozornici kao voditelj pridružiti i Stjepan Topić, također iz Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka.

Uz navedene program u petak vodit će i Dražen Turina Šajeta.

Najava I-Festa-Festivala stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom

Biljana Portner, Isabella Hujić, Maja Veranič, Karla Mušković i Jadran Mandekić

„Ova manifestacija već dugi niz godina se održava povodom obilježavanja međunarodnog Dana osoba s invaliditetom, ali i kako bi osobe s invaliditetom i djeca s poteškoćama u razvoju imala priliku pokazati što sve znaju i mogu, a mogu jako puno“, istaknula je pročelnica Mušković.

Valja reći i kako će za vrijeme trajanja Festivala u atriju HKD-a biti postavljena i izložba radova koje su izradili učesnici Festivala i koja će se moći razgledati od 10 do 18 sati.

„Važna karakteristika ovog Festivala je što su svi sudionici uključeni i u samu pripremu programa, a veliku ulogu u organizaciji imaju i volonteri, učenici Ekonomske škole Mijo Mirković, kao i učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci koji izrađuju scenografiju te predložak za plakat, program, pozivnice i zahvalnice. Uvjeren sam da će najbolja zabava u prosincu koji je pred nama, biti upravo tog prvog dana u mjesecu i pozivam građane da nam se pridruže u što većem broju“, pozvao je Mandekić.

I-Fest_plakat

Predložak za plakat I-Festa izradili su učenici Škole za primijenjenu umjetnost Rijeka

Isabella Hujić, već je iskusna voditeljica ove manifestacije koju sa Šajetom vodi već sedam godina i zasigurno će biti velika pomoć svojoj kolegici Maji Veranič koja će uz ovaj uigrani tandem prvi puta voditi jutarnji dio programa, dok će u popodnevnom djelu voditeljsku palicu preuzeti Biljana Portner. „Drago mi je što i osobe s invaliditetom kao i djeca s poteškoćama u razvoju imaju priliku pokazati svoje vještine i sposobnosti i time doprinijeti kulturnom životu grada“, kazala je Portner.

U programu sudjeluju Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka, Centar za autizam Rijeka, Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka, Društvo multiple skleroze Primorsko-goranske županije, Udruga za sindrom Down – Rijeka 21, Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, Županijska udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, Dnevni centar za rehabilitaciju „Slava Raškaj“ Rijeka, Dječji vrtić Rijeka, Dječji vrtić Sušak, Dječji vrtić More, Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka, Osnovna škola Gornja Vežica, Osnovna škola Kantrida, Centar za rehabilitaciju Fortica, Centar za rehabilitaciju Rijeka, Udruga “… i djeci s ljubavlju” te Modna agencija Glamour Tara.

Ulaz na manifestaciju besplatan je za sve zainteresirane.