Od 13. do 28. listopada u organizaciji Generalnog konzulata Italije u Rijeci održat će se šesti Dani talijanske kulture na temu “Talijanski jezik i film”. Raznolikim programom publici u Rijeci, Opatiji te nekoliko istarskih gradova želi se približiti talijansku umjetnost i kulturu.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako su Dani talijanske kulture izuzetno kvalitetan program te naglasio dugogodišnju uspješnu suradnju s Generalnim konzulatom Italije u Rijeci, koja je postala još bolja nakon dolaska talijanskog konzula Paola Palminterija.

Konzul Palminteri izrazio je uvjerenje kako su Dani talijanske kulture vrijedan prilog ne samo bogatoj kulturnoj sceni u Rijeci, već i realizaciji projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.

Bogati program predstavili su lleana Jančić iz generalnog konzula Italije, tajnik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva, predsjednica Zajednice Talijana u Rijeci Orietta Marot, voditeljica Galerije Kortil Jolanda Todorović te realizatori koncerta „Peiro Piccioni“ u Opatiji i Istri, voditeljica zbora Nicoletta Olivieri i redatelj i montažer lgor Modrić.

Ovogodišnji Dani talijanske kulture počinju u petak, 11. listopada u 11 sati Gradskoj vijećnici Grada Rijeke predavanjem “Iskustva migracijskih kretanja u novijoj povijesti”. Predavači su ugledni talijanski povjesničar i profesor suvremene povijesti Sveučilišta u Trstu, Raoul Pupo, koji je autor brojnih publikacija upravo na temu migracija, te uz njega doktor znanosti Dario Saftich, dugogodišnji urednik i novinar u dnevnom listu La Voce del Popolo. Osiguran je simultani prijevod na hrvatski jezik.

U ponedjeljak, 16. listopada s početkom u 19:00 sati u Rijeci, u Galeriji Kortil predviđeno je svečano otvorenje multimedijalne izložbe „Mare Corto” (Kratko more), na kojoj će biti prezentirane fotografije i audio zapisi nastali kroz dugoročni projekt vezan uz talijansku i hrvatsku obalu Jadrana.

Igor Modrić, Nicoletta Olivieri, Ileana Jančić, Paolo Palminteri, Vojko Obersnel, Jolanda Todorović, Marin Corva i Orietta Marot

Igor Modrić, Nicoletta Olivieri, Ileana Jančić, Paolo Palminteri, Vojko Obersnel, Jolanda Todorović, Marin Corva i Orietta Marot

Program u Rijeci nastavlja se u srijedu, 18. listopada u 12 sati prikazivanjem dokumentarnog filma Venucci u Srednjoj talijanskoj školi, a nakon projekcije uslijediti će razgovor s autorom Bernardinom Modrićem. Također, istog dana dodijelit će se nagrade učenicima Srednje talijanske škole u Rijeci u okviru već tradicionalnog literarnog natječaja u sklopu Dana talijanske kulture.

U četvrtak, 19. listopada u 19 sati u Malom salonu u Rijeci, svečano će se otvoriti izložba fotografija „Malabotta“ nastala po ideji Diane de Rosa i Massimiliana Schiozzija. Riječ je doista o jednom nesvakidašnjem projektu čije je autor Manlio Malabotta, po ocu porijeklom s Malog Lošinja, rođen 1907. godine u Trstu. Tijekom života, u više je navrata mijenjao boravište, a nekoliko godina proveo je i u Motovunu. Izložene fotografije nastale su tijekom 30-tih i 40-tih godina prošlog stoljeća u „voljenoj zemlji”, misleći pritom na Istru i Rijeku, kako to kaže i sam autor u jednom pismu pronađenom nakon njegove smrti. Realizirane su Laicom, aparatom malog formata, kojim se jednostavno rukuje. Malabotta je amater, njegove fotografije proizlaze iz strasti, on svjetlom ocrtava prizore koji su zaokupljali njegovu maštu, kulturu, senzibilitet. Te fotografije isključivo su proizvod njegove volje i strasti, pa je tako i krajnji rezultat izložba lišena uobičajenih formi.

U Zajednici Talijana u Rijeci 18. i 21. listopada s početkom u 19 sati bit će na izvornom jeziku prikazivani talijanski filmovi „Smetto quando voglio masterclass” i „ Veloce come ii vento”.

Ulaz na sve događaje je slobodan.

Generalni konzulat Italije Dane talijanske kulture (“Giornate della cultura italiana”) organizira u sklopu tradicionalnog Tjedna talijanskog jezika u svijetu (“Settimana della lingua italiana nel mondo”) Ministarstva vanjskih poslova i  međunarodne suradnje Republike Italije, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Talijanske Republike. Pored Grada Rijeke, u organizaciji sudjeluju i Talijanska unija, gradovi Opatija, Vodnjan i Umag uz potporu brojnih talijanskih i hrvatskih ustanova te medijskih kuća.