Od 30. studenog do 7. siječnja obilježit će se Advent u Rijeci koji na desetak lokacija u gradu donosi bogat program uz dvjestotinjak raznolikih događanja.

Centar grada će i ovogodišnje blagdane dočekati uz prigodnu atmosferu, osvjetljenje i dekoracije, kao i gastronomske, kulturne, glazbene, sajamske te zabavne aktivnosti koje suorganiziraju i koordiniraju Turistička zajednica grada Rijeke i Grad Rijeka.

Na konferenciji za medije početak Rijeka Adventa 2019. najavila je voditeljica kabineta gradonačelnika Grada Rijeke Doris Šajn, navevši kako uz povratak popularnih sadržaja, program sadrži i brojne novitete. „Početak sajma, paljenje lampica i prve adventske svijeće na Koblerovom trgu, ono što građani najviše iščekuju, održat će se u subotu, 30. studenog u poslijepodnevnim satima, a nakon što smo protekle godine obnovili i obogatili blagdansku rasvjetu, a ove godine novo blagdansko uređenje dobit će i Riva i Ulica Ivana Zajca“, rekla je Šajn.

Voditeljica razvoja proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke Ines Boban Štiglić kazala je kako će Riječani i brojni posjetitelji biti zadovoljni sa ponuđenim sadržajem, posebice s tradicionalnim sajmom na Korzu, Trgu Ivana Koblera, Bazarigovom prolazu, Jelačićevom trgu, Trgu 128. brigade HV-a i Trgu riječke rezolucije, koji na pedesetak štandova donosi raznoliku gastronomsku ponudu i proizvode različitih izlagača. Također, riječki će trgovi kroz cijeli mjesec biti mjesto održavanja koncerata, predstava, cirkuskih, mađioničarskih i ostalih vrsta zabavnih događanja.

Rijeka AdventOvog Adventa u program će se uključiti i Autotrolej svojim Adventskim TuRističkim autobusom koji će od 1. prosinca po posebnom voznom redu prometovati na ruti centar Rijeke – Trsatska gradina – centar Opatije. Dok je putovanje Adventskim autobusom besplatno za vrtićku i osnovnoškolsku djecu, ostali će se moći voziti redovnim Autotrolejevim kartama. Popularni Vlakić Djeda Mraza na Korzu krenut će od 5. 12. u jutarnjem (rezerviran za organizirane grupe vrtića i škola) i poslijepodnevnom terminu od 16 do 19 sati, a vožnja je besplatna za sve.

Turistička zajednica grada Rijeke grada ponovno sufinancira manifestacije Advent na Gradini, Advent u tunelima, klizalište na Gatu Karoline Riječke i humanitarnu akciju „Kuglica dobrih želja“. Ova se akcija već četvrtu godinu zaredom uključuje u riječki Advent, a održat će se 27. i 28. studenog od 10 do 20 sati na Korzu i na Trgu Grivica, gdje će volonteri – riječki studenti biotehnologije – prikupljati donacije od 20 kuna u zamjenu za kuglicu u koju se upisuju želje donatora. Predstavnica akcije Renata Singolo navela je kako je ove godine pripremljeno 1000 kuglica, dok će prikupljena sredstva biti namijenjena za kupnju vozila prilagođenog za prijevoz osoba s invaliditetom te za potrebe Azila za pse „Društva za zaštitu životinja Rijeka“.

Četvrtu godinu zaredom održava se i manifestacija Advent na Gradini, čiji je organizator Vedran Babić najavio kako će Trsatski kaštel i Nugentov park u narednim tjednima biti okićeni sa 17 kilometara dugim lampicama te prigodnim božićnim dekoracijama i skulpturama, koje uključuju prikaz interpretacije Votivne krune iz 1813. godine, simbola oslobođenja grada na Rječini. I ovaj dio grada imat će vlastitu sajamsku ponudu, kao i klizalište u Nugentovom parku, a aktivnosti na Gradini započinju u nedjelju, 1. prosinca od 17 sati paljenjem lampica i glazbenim programom.

Najava Rijeka Adventa 2019

Renata Singolo, Vedran Babić, Ines Boban štiglić, Doris Šajn, Andrej Radalj i Brigita Perišić

Advent u tunelima održava se drugu godinu zaredom, a fokus podzemnog programa u Riječkom tunelu stavljen je na obiteljski sadržaj. Predstavnica organizatora Brigita Perišić navela je kako su u suradnji s učenicima Centra za autizam izrađene dekoracije i kreativni radovi koje će se predstaviti u tunelu, čiji program uz osvjetljeni ambijent donosi i zabavni park, spilju Djeda Mraza, kao i predstave, glazbena događanja, brojne igraonice te radionice.

Prema najavi voditelja klizališta „Morska pahuljica“ Andreja Radalja, ova će riječka atrakcija s radom krenuti 29. studenog. Klizalište uz vlastite sadržaje donosi i besplatno klizanje za sve riječke osnovne škole i Dom mladih, radnim danom od 8 do 16 sati, a za ostalo građanstvo otvoreni su termini od 16 do 22 sata radnim danom te od 10 do 22 sata vikendom.

Također, na konferenciji za medije najavljeni su i tradicionalna gastrofešta koja će se na Badnjak, 24. prosinca održati na Korzu, dvadeset peto izdanje koncerta „Božić je judi“ u Katedrali sv. Vida 26. prosinca te program doček Nove godine na Korzu na kojem će nastupiti Nikolina Tomljanović, Nina Badrić i Dubioza kolektiv.

U sklopu Novog lista u petak, 29. studenog, čitatelji će moći pogledati cjelokupni program ovogodišnjeg Rijeka Adventa, a programska knjižica moći će se nabaviti i u Turističkom informativnom centru na Korzu te na kućicama sajma Rijeka Adventa.

Detaljne informacije o više od dvjesto nadolazećih događanja možete pronaći na web stranicama Rijeka Adventa http://www.rijekaadvent.com