Novi ciklus Književne nagrade Drago Gervais započet će 18. travnja javnom objavom natječaja.

Natječaj za Književnu nagradu Drago Gervais predstavili su pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, predsjednica Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo Grada Rijeke Lea Lazzarich i ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković.

Književna nagrada Drago Gervais jedna je od najdugovječnijih književnih nagrada u Hrvatskoj, a dodjeljuje se svake dvije godine od 1962. godine. Nagrada ima nacionalni značaj, a dodjeljuje se u dvije kategorije: nagrada za najbolje neobjavljeno književno djelo neovisno o književnoj vrsti te nagrada za najbolje objavljeno književno djelo na čakavskom dijalektu, u protekle dvije godine.

Nagradu dodjeljuje i podupire Grad Rijeka, a natječaj i objavljivanje pobjedničkog djela provodi Gradska knjižnica Rijeka.

Pročelnik Šarar rekao je kako je postojanje ovakve nagrade rijetkost jer ona potiče i valorizira stvaralaštvo na čakavskom narječju, što je izrazita vrijednost.

Nagrada se u obje se kategorije sastoji od novčane nagrade, u svakoj kategoriji 20.000 kuna neto, te posebnog priznanja. U kategoriji neobjavljenog književnog djela, pored novčane nagrade i posebnog priznanja, autoru pripada pravo na objavljivanje književnog djela na teret proračunskih sredstava Grada Rijeke. Prava autora u vezi s objavljivanjem nagrađenog književnog djela reguliraju se posebnim ugovorom s Gradskom knjižnicom Rijeka. Ako je  nagrađeno književno djelo rad više autora, svakom nagrađenom autoru dodjeljuje se posebno priznanje, a iznos novčane nagrade dijeli se na jednake dijelove.

Natječaj će se tradicionalno objaviti na rođendan Drage Gervaisa 18. travnja, a rok za predaju radova bit će do 31. svibnja. Rezultati natječaja bit će objavljeni 30. rujna na stranici Grada Rijeke.

Svečana dodjela Književne nagrade Drago Gervais jedan je od središnjih programa Gradske knjižnice Rijeka tijekom Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga), što je nacionalna godišnja kulturna manifestacija koja promiče hrvatsku knjigu i čitanje.

Uz najavu novog ciklusa, na konferenciji za medije bilo je predstavljeno i djelo “nakon povlačenja mora na kopnu će ostati samo dvodihalice i bunkeri Envera Hoxhe” autora Sebastijana Antonija Kukavice. Riječ je o pobjedničkom naslovu posljednjeg izdanja Književne nagrade Drago Gervais dodijeljene 2015. godine. O knjizi su govorili urednik Aleksandar Mijatović, Martina Čip iz dizajnerskog studija Cipmann te sam autor Sebastian Antonio Kukavica.

Skip to content