Manifestacija Team work days održat će se u petak, 17. svibnja s početkom u 10 sati u prostoru Osnovne škole Nikola Tesla, gdje će svoje radove predstaviti 48 učeničkih zadruga s područja Primorsko-goranske županije te po jedna zadruga iz Ličko-senjske i Istarske županije.

Organizator manifestacije je Zajednica tehničke kulture Rijeka u suradnji s Hrvatskim savezom učeničkih zadruga Primorsko-goranske županije, a cilj je pojačati inovacijski impuls mladih na polju izobrazbe te ih na za njih primjeren način pripremati za ulazak na tržište rada i poduzetništva.

Ovakvim okupljanjem, prezentacijom najboljih i predstavljanjem zadruga, slijedi se primjer dobre prakse kakva se njeguje i u brojnim drugim europskim zemljama. U cilju animiranja mladih, prezentacije njihovog stvaralaštva i tehničke kulture ova manifestacija čini kreativan rad mladih vidljivijim, a time se podupire i važna uloga stjecanja novih iskustava putem kojih mladi razvijaju vlastite vrijednosti te ih se priprema za svijet rada i omogućuju im se njihova prva poduzetnička iskustva. To su prepoznali i Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija koji podupiru organizaciju ove manifestacije.

Temelj učeničkog zadrugarstva jest timski rad učenika koji za cilj ima ostvarenje zajedničkog cilja i potencijala za stvaranje dodatnih gospodarskih i društvenih vrijednosti.

Program ovogodišnje manifestacije predstavili su član Upravnog odbora Zajednice tehničke kulture Rijeka Boris Caput, Eugenija Perić iz Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke, Svjetlana Brnabić Hrvatskog saveza učeničkih zadruga – Podružnice Rijeka i ravnateljica OŠ Nikola Tesla Tatjana Bandera-Mrakovćić.

Učeničke radionice se smatraju jednom od sastavnica tehničke kulture koje primjerom različitih metoda, resursa, alata i znanja stvaraju proizvode te razvijaju poduzetničke kompetencije, kreativnost i osjećaj inicijative. Radom u učeničkim radionicama odnosno zadrugama, učenici stječu iskustva u timskom radu, razvijaju radne navike, njeguju radne vrijednosti i stvaralaštvo, odgovornost, inovativnost i potrebu za suradnjom.