U prostoru proizvodnog parka Torpedo, na adresi Milutina Barača 60, u petak, 17. rujna održat će se manifestacija „Torpedo days“.

Cilj manifestacije je promocija novih tehnologija te povezivanje različitih industrija i akademskog sektora s novih tehnologijama. Sudionici događanja bit će predstavnici Sveučilišta, javnog i privatnog sektora koji će imati priliku iznijeti svoja mišljenja s obzirom na potrebe i mogućnosti razvoja primjenom novih tehnologija.

U sklopu programa bit će održano i svečano potpisivanje ugovora o suradnji između Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Riječke razvojne agencije Porin.

„Ovo je događanje jedinstvena prilika da se na jednom mjestu okupe i povežu predstavnici realnog i javnog sektora sa akademskim sektorom. Početna ideja bila je promišljanje na koji način sve one aktivnosti koje provodimo u tehnološkom laboratoriju našeg Proizvodnog parka Torpedo gdje imamo industrijsku opremu za aditivnu tehnologiju, a riječ je o opremi za 3D printanje u različitim materijalima, 3D skeniranje i 3D modeliranje staviti u službu potreba koje imaju poduzetnici i obrtnici. Koristeći ovu tehnologiju poduzetnici i obrtnici mogli bi raditi male serije proizvoda, prototipe i slično“, istaknuo je direktor Razvojne agencije Porin, Dario Zorić.

Najava Torpedo Daysa

Doris Sošić, Dario Zorić i Marina Franulović

Prodekanica na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Marina Franulović istaknula je važnost suradnje između fakulteta i Riječke razvojne agencije Porin. „I mi se u svojem radu bavimo aditivnim tehnologijama, naše studente uvodimo u to područje znanosti kako kroz preddiplomski i diplomski studij tako i kroz poslijediplomski na kojem naši doktorandi provode znanstveno-istraživačke radove i prate trendove novih tehnologija. Proizvodni park Torpedo ima industrijsku, mi imamo našu laboratorijsku opremu i kad se te dvije stvari spoje vjerujem kako ćemo imati jako uspješnu suradnju koja će nam dati okvir za istraživačke projekte, pisanje projekata i njihovu provedbu. Vjerujem da će naš zajednički istraživački rad biti prepoznat i u međunarodnom akademskom istraživačkom svijetu“, rekla je Franulović.

Voditeljica jednog od organizatora ove manifestacije Europe Direct Rijeka, Doris Sošić istaknula je kako je zadaća Europe Directa prenositi na lokalnu razinu bitne informacije koje dolaze iz Europske komisije, a kako ova manifestacija omogućuje obrnuti protok informacija, da ono što se na lokalnoj razini događa kako u privatnom tako i u znanstvenom sektoru dobije veću vidljivost na razini Europe. „Novi smjerovi unutar Europske unije kreću se upravo u smjeru razvoja aditivnih tehnologija koja je vezana uz održivo gospodarstvo i društvo i vjerujem kako će se u budućnosti ta grana tehnologije još više razvijati“, rekla je Sošić.

Organizatori Torpedo daysa su Proizvodni park Torpedo, Riječka razvojna agencija Porin, Europe Direct Rijeka i Odjel za poduzetništvo Grada Rijeke.