Europski tjedan sporta u Rijeci se obilježava od 25. do 30. rujna nizom sportskih događaja namijenjenih svim građanima.

Europski tjedan sporta (ETS) je inicijativa Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe koja se ove godine održava sedmi put. Glavna tema kampanje je „#BeActive“ a cilj je potaknuti građane na bavljenje sportskim aktivnostima.

Program koji je većim dijelom posvećen promociji sportskih i rekreativnih aktivnosti koje su namijenjene djeci i starijim osobama organizira Riječki sportski savez uz potporu Grada Rijeke. Manifestacija započinje otvorenim klupskim noćnim natjecanjem u sportskom ribolovu, a nastavlja se brojnim promocijama postojećih, ali i novih sportsko-rekreativnih programa koji se u organizaciji Riječkog sportskog zaveza održavaju tijekom godine i besplatni su za građane.

„Organizacijom ove manifestacije želimo potaknuti sve sugrađane na aktivno bavljenje sportom, jer znamo koliko je sport izuzetno važan za fizičko, ali i za mentalno zdravlje,“ kazala je zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, istaknuvši kako Grad Rijeku na daljnje razvijanje svoje sportske orijentacije obvezuje i dodijeljena titula Europskog grada sporta za 2022. godinu. U Europskom tjednu sporta u organizaciji Grada Rijeke predstavit će se novi portal za mlade „stRIt.fitness“, s planom treninga i prezentacijom pravilnog izvođenja vježbi na spravama postavljenim u gradskim parkovima i drugim javnim gradskim prostorima, dok će učenike OŠ Vladimir Gortan posjetiti nogometaši HNK Rijeke.

Dorotea Pešić-Bukovac, Sandra Krpan i Siniša Bradić

Dorotea Pešić-Bukovac, Sandra Krpan i Siniša Bradić

Novi programi besplatnog bavljenja sportom i rekreacijom za djecu i starije

Kako su u ime Riječkog sportskog saveza istaknuli predsjednica Dorotea Pešić-Bukovac i tajnik Slaviša Bradić, Riječki sportski savez uz potporu Grada Rijeke građanima, pogotovo djeci i starijima, nudi mogućnost besplatnog bavljenja sportom i rekreacijom.

Riječani će u sklopu Europskog tjedna sporta moći pobliže upoznati s elementima Sportske škole Grada Rijeke „RiMove“, koja se provodi tijekom produženog boravka u 18 osnovnih škola Grada Rijeke. Programi obuhvaćaju učenje bazičnih vještina koje utječu na tjelesni i psiho-socijalni razvoj djece poticanjem tjelesne aktivnosti i zdravog načina života, a provode ga educirani treneri iz svake sportske grane i poznati riječki sportaši. Sportska škola Grada Rijeke kontinuirano se nadopunjava novim aktivnostima. Među posljednjim uvedenim aktivnostima se nalaze i Rijeka pleše i Aqua RiMove, koje će osnovcima biti prezentirane i u sklopu Europskog tjedna sporta – učenicima OŠ Pećine će poznati riječko plesač Elio Bašan približiti prve korake latino plesova i breakdancea, dok će učenicima OŠ Turnić treneri ronilačkog kluba “Ocean” pokazati ronjenje na dah.

U Europskom tjednu sporta prezentirat će se i novi program, pokrenut u sklopu projekta RiMove – “Mala planinarska škola”. Radi se o jednodnevnom programu predavanja i radionica na kojima djeca uče o prvoj pomoći, meteorologiji, orijentaciji u prirodi, ekologiji, o osnovnoj i tehničkoj planinarskoj opremi, o kretanju po planinarskim putevima i sigurnosti u prirodi.

Osim o djeci, Riječki sportski savez i Grad Rijeka vode računa i o sugrađanima starije životne dobi. U sklopu Europskog tjedna sporta bit će prikazan Aqua aerobic, koji je dio postojećeg programa vježbanja za osobe starije životne dobi na Bazenima Kantrida, ali i nordijsko hodanje kao novi program. Projekt “Korakom do zdravlja – nordijsko hodanje” povezuje nordijsko hodanje s aktivnim vježbanjem, koje se izvodi 3 puta tijekom nordijskog hodanja. Vježbanje je strogo prilagođeno psihofizičkim mogućnostima polaznika. Sudjelovanje je besplatno za sve umirovljenike grada Rijeke. Svrha mu je potaknuti umirovljenike da svoje slobodno vrijeme iskoriste ulažući u svoje zdravlje redovnim fizičkim vježbanjem te kretanjem u prirodi i po urbanim riječkim šetnicama.

Program obilježavanja Europskog tjedna sporta u Rijeci 2021.

Nedjelja, 25. rujna
Otvoreno klupsko noćno natjecanje u sportskom ribolovu
Održat će se na samom kraju riječkog lukobrana. Suorganizator natjecanja je Klub za športski ribolov na moru “3.Maj Rijeka”.  Kategorije – U16 I SENIORI. Natjecanje počinje u 19.00 sati, a ulaz je slobodan za sve gledatelje.

Utorak, 28. rujna
“Korakom do zdravlja – nordijsko hodanje”
Nordijsko hodanje i vježbanje na omiljenoj gradskoj šetnici, Molo Longu, od 10.00 do 11.00 sati. Sudjelovanje je besplatno za sve umirovljenike Grada Rijeke. Program se organizira u suradnji s KŠR Gorovo.

Srijeda, 29. rujna
“Aqua aerobic” na Bazenima Kantrida
Vježbanje u vodi te programi aerobika u vodi u trajanju od sat vremena na zatvorenom bazenu u sklopu kompleksa Bazeni Kantrida. “Aqua aerobic” počinje u 13.00 sati, a sudjelovanje je besplatno za članove Matice umirovljenika grada Rijeke.

Prezentacija “Rijeka pleše” u OŠ Pećine
Poznati riječki plesač Elio Bašan će sa svojim suradnicima djeci približiti prve korake latino plesova (mambo, cha cha) i breakdance-a učenicima od 1. do 4. razreda razredne nastave Osnovne škole Pećine u Rijeci.

Četvrtak, 30. rujna
“Mala planinarska škola”
Licencirani vodiči Planinarskog društva Kamenjak sa učenicima 4.a razreda Osnovne škole Kantrida u Rijeci, posjetit će Poučnu planinarsku stazu “Šuma Striborova” koja se nalazi u riječkom predjelu Bivio.

 “Aqua RiMove – ronjenje na dah”
Treneri ronilačkog kluba “Ocean” će učenicima 8.a razreda Osnovne škole “Turnić” u Rijeci. Prezentirati pripreme i tehnike koje se koriste u treningu ronjenja na dah.