U utorak, 9. srpnja od 19:30 sati s Mosta hrvatskih branitelja krenut će mimohod sjećanja “Srebrenica svijetom hodi” u spomen na genocid u Srebrenici koji se dogodio prije 24 godine.

Mimohod se zbiva u organizaciji dvaju vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Rijeke i PGŽ-a, Udruge mladih Bošnjaka i prijatelja Rijeke i PGŽ te Bošnjačke nacionalne zajednice PGŽ-a, uz sudjelovanje bošnjačkih organizacija iz cijele županije.

Predsjednik riječkog VBNM-a Mensur Ferhatović u ime organizatora pozvao je sve Riječanke i Riječane da se priključe ovoj dostojanstvenoj koloni te još jednom potvrde antifašistički karakter ovog kraja, ističući kako se ova manifestacija, krenuvši upravo iz Rijeke prije osam godina pod nazivom „Srebrenica Rijekom hodi“, proširila po brojnim hrvatskim i europskim gradovima u kojima žive i djeluju bošnjačke zajednice. „Želimo da manifestacija prijeđe i u svjetske metropole, posebno jer u zadnje vrijeme svjedočimo sramotnim umanjivanjima ovog zločina“, rekao je Ferhatović.

U ime Grada Rijeke pročelnica Ureda grada Verena Lelas Turak kazala je kako Grad Rijeka daje kontinuiranu podršku organizaciji mimohoda, kao i ostalom radu vijeća i udruga nacionalnih manjina kroz financijski i logistički doprinos, pri čemu je izdvojila važnost ove manifestacije u promicanju želje da se genocid više nikada i nigdje ne ponovi.

Od 11. do 17. srpnja na postamentima na Korzu bit će postavljena fotografska izložba povodom sjećanja na 11. srpnja 1995. godine, kada je nad zasad dokumentirane osam tisuća tristo sedamdeset dvije bošnjačke žrtve, počinjen jedini genocid na europskom kontinentu nakon završetak Drugog svjetskog rata.

Skip to content