Manifestacija dječjih vrtića Grada Rijeke pod nazivom Tjedan dobre odgojno-obrazovne prakse ove će se godine održati po četvrti put, u tjednu od 1. do 5. travnja 2019. Radi se o stručnoj manifestaciji utemeljenoj na ideji povezivanja i stručne razmjene među djelatnicima ranog i  predškolskog odgoja i obrazovanja u dječjim vrtićima Grada Rijeke, ali i ostalih zainteresiranih stručnjaka.

Program Tjedna dobre odgojno-obrazovne prakse dječjih vrtića Grada Rijeke, predstavile su Tea Mičić, Savjetnica za predškolski odgoj Odjela za odgoj i školstvo, Davorka Guštin, ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka, predstavnica organizatora – dječjih vrtića Rijeka, Sušak i More, Lahorka Jurčić, koordinatorica stručno-pedagoškog rada Dječjeg vrtića Rijeka, članica Programskog odbora i Linda Frković Lenac, odgojiteljica, Dječji vrtić Rijeka, voditeljica završnog svečanog skupa manifestacije.

Stručni su djelatnici dječjih vrtića pripremili 22 događanja kojima će prezentirati dostignuća u provedbi bitne zadaće unapređivanja odgojno-obrazovnog rada, a ove se godine ona odnosi na razvoj čitalačke pismenosti djece rane i predškolski dobi. Radi se o nizu radionica, prezentacija s raspravama, izložbi, video i poster-prezentacija, interaktivnih šetnji i prezentacija neposrednog rada s djecom tijekom kojih će odgojitelji imati priliku učiti jedni od drugih, dijeliti svoja iskustva, znanja i zapažanja. Većina se događanja odvija u vrtićima, i to na petnaest lokacija, ali i u Narodnoj čitaonici i Učiteljskom fakultetu.

Uz primjere dobre prakse koji se odnose na osiguranje kvalitete svakodnevnog života djece u vrtiću, odnosno načine na koje su odgojitelji stvarali uvjete i poticali razvoj čitalačke pismenosti kod djece, dio se događanja odnosi na prikaze dobre prakse u provođenju Erasmus+ projekta kojega je Dječji vrtić Rijeka sudionik od 2017. do 2019. godine. Riječ je o međunarodnom projektu pod nazivom Umjetničko izražavanje i humanističke vrijednosti  pokrenutom u suradnji s ustanovama iz Belgije, Italije, Francuske i Španjolske. Pored prikaza rada, planirano je i otvorenje izložbe likovnog stvaralaštva djece, i to 1. travnja 2019. u Narodnoj čitaonici na Korzu.

Kako se u vrijeme održavanja Tjedna dobre odgojno-obrazovne prakse, točnije 4. travnja 2019., navršava trideset i pet godina od smrti profesora Zvonimira Cviića koji je u Rijeci na ondašnjoj Pedagoškoj akademiji osnovao studij razredne nastave i predškolskog odgoja, u dječjem će se vrtiću koji nosi njegovo ime, održat će se prigodna svečanost tijekom koje će se stručni djelatnici prisjetiti na doprinos profesora Cviića razvoju predškolskog odgoja.

Završni svečani skup manifestacije održat će se 5. travnja 2019. na Učiteljskom fakultetu, gdje će okupljeni stručni djelatnici imati priliku čuti kratke prikaze zapaženih postignuća i iskoraka u unapređivanju prakse ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Zaslužnim će djelatnicima tom prigodom biti uručena priznanja i zahvalnice.

Po završetku Tjedna dobre odgojno-obrazovne prakse Organizacijski će odbor napraviti stručnu evaluaciju manifestacije i pripremiti Zbornik radova u e-izdanju koji će kao i prethodna izdanja biti dostupan na mrežnim stranicama dječjih vrtića Grada Rijeke: Rijeke, Sušaka i Mora.

Skip to content