U petak i subotu, 25. i 26. listopada, od 10 do 18 sati, u dvorani Centra Zamet održat će se manifestacija čiji je cilj promocija pčelarstva, edukacija pčelara i građanstva te predstavljanje i ocjenjivanje kvalitete medova s područja Primorsko-goranske županije i šire.

Manifestacija započinje u petak, programom koji je rezerviran za edukaciju djece i građana o pčelarskim proizvodima i pčelama

Ove godine kroz edukacijski program, četiri škole će uz video prezentaciju naučiti o pčelama, koje su razlike između ose i pčele, kako se dolazi do meda i kako zaštiti pčelu. Nakon edukacije, djecu će se upoznati sa pčelinjim proizvodima. Na sajmu pčelarstva, po prvi puta, u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede bit će organiziran program „Medni doručak“ čija svrha djecu od malih nogu naučiti o zdravoj prehrani. Osim meda poslužit će se i ostale namirnice Hrvatskih farmi (mlijeko, jaja, brašno i ostalo).

U subotu, započinje program rezerviran za stručno predavanje za pčelare i predavanja za građanstvo. Na predavanjima će biti riječi o tehnologiji, načinima i problemima kojima se susrećemo danas u modernom pčelarstvu, promociji kvalitete domaćih proizvoda. Najavljeno je i predavanje o najvećem pčelarskom uspjehu Primorsko-goranske županije, „Goranskom medunu“, koji je dobio oznaku zaštićene izvornosti.

U sklopu sajma bit će postavljena povijesna izložba o starim košnicama i alatima na kojoj će posjetitelji moći saznati više o tome kako se nekad radilo u pčelarstvu i kako se danas radi te će se održati  i „13. Zlatno ulište 2019“, jedno od najvećih ocjenjivanja kvaliteta meda u Hrvatskoj na kojem će se uz hrvatske ocjenjivati i uzorci meda pristigli iz inozemstva.

Sve nagrađene medove posjetitelji će moći degustirati, a uz degustaciju najboljeg meda, moći će se degustirati i najgori med koji će biti prezentiran na „crnom stolu“.

Organizatori su Udruženje pčelarskih udruga Primorsko – goranske županije (UPU PGŽ) – Primorsko-goranski pčelarski savez, Hrvatska udruga senzorskih analitičara meda, UP Kadulja otok Krk, Biopčela Rijeka, Pčelarska udruga Matulji, Udruga proizvođača meda od kadulje Omišalj, PD Rab, PD Kuš Grada Crikvenice i Općine Vinodolske, UP Grada Novi Vinodolski. PD Čabra, Udruga proizvođača meduna Vrbovsko i Pčelarska udruga Kastav.

Uz čitav niz pokrovitelja, potporu manifestaciji dali su i Turistička zajednica grada Rijeke i Grad Rijeka.

Više o ovom događaju na facebook stranici Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije i službenoj stranici Udruženja pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije.