Od 6. do 9. lipnja održava se jubilarno, dvadeseto izdanje međunarodne jedriličarske regate Fiumanke koja će ponovo okupiti više od 200 jedrilica i gotovo dvije tisuće jedriličara.

Fiumanka, koja je prerasla u prepoznatljiv riječki sportski i turistički brend, održava se pod motom „Imaš barku, imaš jedro, prijavi se!“, a njen centralni događaj započet će u subotu, 8. lipnja od 12 sati kada će na regatnom polju ispred riječkog lukobrana započeti glavna regata, i to uz novi kurs jedrenja.

U programu najave sudjelovao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zajedno s zamjenicom primorsko-goranskog župana Marinom Medarić, direktorom Turističke zajednice grada Rijeke Petrom Škarpom i voditeljem Sektora komercijalnih poslova Lučke uprave Rijeka Rajkom Jurmanom, predstavnicima institucija koji Fiumanku podržavaju od njenog samog početka. Njima, predstavnicima Županijske komore Rijeka i Lučke kapetanije te sponzorima, organizatori Ljiljana Ivetac i Davor Perović iz agencije Drugo mjesto uručili su priznanja u znak zahvale kao dugogodišnjim pružateljima podrške regati.

Najavljena jubilarna 20. jedriličarska regata Fiumanka

Gradonačelnik Obersnel s organizatorima Ljiljanom Ivetac i Davorom Perovićem, uz moderatoricu Ivanu Bilen Perić

Gradonačelnik Obersnel, sudionik svih dosadašnjih Fiumanki, bilo kao natjecatelj ili predstavnik pokrovitelja, čestitao je organizatorima i poželio im još bar 20 uspješnih regata. „Od prve regate koja mi je ostala u lijepom sjećanju do danas, Fiumanka se nastavila s puno jedrilica, dobre volje i pozitivne energije organizatora i natjecatelja te promijenila način na koji Riječani promatraju rivu i Rijeku kao grad na moru“, rekao je Obersnel.

Natjecanje u velikoj 20.-toj Fiumanki otvoreno je za sve, uz osiguran besplatan vez za sve sudionike. Posjetitelji će regatu moći pratiti preko posebnih VR naočala, a najavljen je i live streaming na društvenim mrežama. Proglašenje pobjednika očekuje se oko 20:30 sati, nakon čega slijedi slavljenički vatromet povodom okrugle obljetnice održavanja.

Osim subotnje regate najavljena je i 7. Europska medijska regata (European Media Sailing Race), u petak s početkom u 14 sati, koja će okupiti redakcije brojnih lokalnih, nacionalnih, ali i međunarodnih medijskih kuća iz Austrije, Slovenije i Mađarske. Također, u nedjelju od 11 sati plovit će 10. izdanje humanitarne Rotary Fiumanke.

Najavljena jubilarna 20. jedriličarska regata Fiumanka

Povodom 20. obljetnice Fiumanke uručene su zahvalnice dugogodišnjim pokroviteljima i sponzorima

U četvrtak, 6. lipnja otvorit će se Regatni ured Fiumanke gdje će se zainteresirani moći prijaviti za sudjelovanje, a istog će dana započeti dvodnevni gospodarski susret Adria4Blue u organizaciji HGK – Županijske komore Rijeka s ciljem promocije plavog gospodarstva i održivog razvoja. Popratni program Fiumanke uključuje zabavna događanja i besplatne koncerte na Terminalu i Gatu Karoline Riječke 6. 7. i 8. lipnja.

Fiumanka poziva sve ljubitelje nautike, plovidbe i mora da se prijave i sudjeluju u regati ili da ju prate s riječkog lukobrana, a više informacija o njenom dvadesetom izdanju možete pronaći na web stranici regate.