U povodu Svjetskog dana zdravlja od 1. do 6. travnja održat će se manifestacija „Dani javnog zdravstva Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Višednevnom manifestacijom Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Rijekom, Domom zdravlja PGŽ i drugim partnerima pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana zdravlja kojem je ovogodišnja tema „Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom“.

Manifestaciju su najavili pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ-a Đulija Malatestinić, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković i koordinatorica znanstveno-istraživačkih aktivnosti Odjela socijalne medicine NZZJZ PGŽ Iva Sorta-Bilajac Turina.

Pročelnica Malatestinić istaknula je kako je ovogodišnji moto Svjetskog dana zdravlja „Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom“ s ciljem promocije zdravlja i zdravstvene zaštite koja bi trebala biti svima dostupna. Također je istaknula kako se Primorsko-goranska županija u svojim strateškim dokumentima i u svojoj Razvojnoj strategiji opredijelila za kontinuirani pristup ulaganja u zdravlje kao najučinkovitiju strategiju unaprjeđenja zdravlja svog stanovništva. To čini prije svega preko svojih zdravstvenih ustanova, pogotovo onih na primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao temeljnog ulaza u sustav.
„Svi uključeni u sustav zdravstvene zaštite i razne programa koji se provode mogu biti ponosni na rezultate, jer prosječno stanovnici Primorsko-goranske županije žive dvije godine duže od ostatka Hrvatske, što pokazuje razvijenost područja u kojem žive i kvalitetu zdravstvene zaštite“, istaknula je Malatestinić.

Pročelnica Mušković istaknula je kako Grad Rijeka zajedno s Primorsko-goranskom županijom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i ostalim ustanovama i udrugama već dugi niz godina provodi različite javnozdravstvene aktivnosti. Napomenula je da Grad Rijeka puno pažnje polaže na promociju zdravih stilova života, kao način na koji građani mogu samostalno utjecati na svoje zdravlje. „Prepoznatljivi smo također da smo čitav niz godina uključeni u Europsku mrežu zdravih gradova, čime pokazujemo da pratimo trendove zdravog načina života“, rekla je Mušković.

Koordinatorica Dana javnog zdravstva Iva Sorta-Bilajac Turina najavila je niz događaja za stručnu javnost i građane svih dobnih skupina.

U četvrtak, 4. travnja s početkom u 8,30 organiziran je „Dan otvorenih vrata“ Zavoda, kad se očekuje posjet učenika Medicinske škole Rijeka.

U OŠ Nikola Tesla u Rijeci s početkom u 11 sati organizira se natjecanje u štafetnim igrama između učenika 3. razreda, te priprema zdravih obroka.

U petak, 5. travnja održava se 1. simpozij „Dr. Kajetan Blečić“, u zgradi NZZJZ PGŽ, s početkom u 9,30 sati. Tema Simpozija:  „Povezivanjem do bolje zdravstvene zaštite“. Na simpoziju će biti predstavljeni i projekti Zdrave županije i Rijeka – zdravog grada.

U subotu, 6. travnja tradicionalno se organizira velika javnozdravstvena akcija na riječkom Korzu, čime zajedno s našim građanima obilježavamo Svjetski dan zdravlja bogatim programom  od 9,00 do 13,00 sati. Mjerit će se tlak i šećer, demonstrirati kardiopulmonalno oživljavanje (osnovno oživljavanje života za laike),  mjeriti očni tlak, dijeliti edukativne materijale i Narodni zdravstveni list, organizirana je pokazna vježba istezanja i zagrijavanja,  sportski poligon za djecu, nastupit će bend studenata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci „Dijagnoza“ i Društvo sportske rekreacije Zumba Rijeka.

Obilježavanju se pridružuju Ičići, Jušići, Rab, Mali Lošinj i Delnice s brojnim aktivnostima.

(foto: Primorsko-goranska županija)

Skip to content