U subotu započinje kulturna manifestacija „Dani talijanske kulture“ kroz koju se Riječanima želi približiti talijanski jezik, umjetnost i kulturu.

„Giornate della cultura italiana“ održava se od 13. do 28. listopada u organizaciji Generalnog konzulata Italije u Rijeci i riječkih kulturnih ustanova, povodom 18. izdanja Tjedna talijanskog jezika u svijetu (Settimana della lingua italiana nel mondo), međunarodne kulturne inicijative Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije. Tema ovogodišnjih Dana je „Talijanski i mreža, mreže za talijanski“ (“L’italiano e la rete, le reti per l’italiano”), koja fokus stavlja na promišljanja o talijanskom jeziku, njegovom razvoju, promjeni i širenju u kontekstu suvremene komunikacije te široke upotrebe digitalnih tehnologija i kulture.

Program ovog zbivanja najavljen je u Salonu Grada Rijeke, a gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel naveo je kako se nakon jučerašnje konferencije vezane uz projekt obilježavanja povijesnih naziva riječkih ulica, nastavlja s njegovanjem odnosa Rijeke i Talijana. „Zahvaljujući talijanskom konzulatu u Rijeci, Dani talijanske kulture obilježavaju se već sedmi put, a pripremljen je bogat i zanimljiv program koji će pobuditi interese Riječana da u njemu sudjeluju i nađu nešto za sebe“, rekao je gradonačelnik, navodeći kako je manifestacija uz doprinos riječkoj kulturi doprinosi i popularizaciji talijanskog jezika.

Generalni konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri zahvalio se Gradu Rijeci na pokazivanju brige i osjetljivosti prema svim nacionalnim zajednicama u Rijeci, a posebno talijanskoj. „Kontinuirana suradnja s kulturnim ustanovama kao što su Galerija Kortil, Muzej grada Rijeke, Zajednica Talijana, Talijanska unija i Srednja talijanska škola Rijeka, omogućuje i olakšava osmišljavanje i uspješnu realizaciju programa“, kazao je Palminteri te uz svoju pomoćnicu Ileanu Jančić najavio sutrašnju predstavu „Romeo e Giulietta“ u Srednjoj talijanskoj školi Rijeka od 19.30 sati, kojom počinju ovogodišnji Dani talijanske kulture. Ulaz na predstavu je besplatan uz prethodnu telefonsku rezervaciju.

Najavljeni Dani talijanske kulture

Marin Corva, Michele Sclembra, Paolo Palminteri, Melita Sciucca, Ileana Jančić i Jolanda Todorović

Program se nakon subotnje predstave nastavlja u utorak, 16. listopada u 19 sati u Galeriji Kortil kada će biti otvorena izložba fotografija „Bramante è un archistar!“. koja. Prema riječima voditeljice galerije Jolande Todorović, izložba govori o odnosu suvremene i povijesne talijanske arhitekture te utjecaju digitalne kulture na jezik i vokabular arhitektonske discipline, uz svjedočenje o inspiraciji koju talijanska arhitektura daje umjetnicima.

U programu Dana talijanske kulture sudjeluju i riječka Zajednica Talijana te Muzej grada Rijeke, koji sudjeluju u postavljanju izložbe starih kartulina pod nazivom „Un saluto da Fiume“. Izložba autorice Marije Lazanje Dušević bit će otvorena 18. listopada u 19 sati, a u sklopu istog projekta u ponedjeljak, 22. listopada od 18.30 sati bit će predstavljena istoimena knjiga koja objedinjuje izložene riječke razglednice. „Kada se govori o mrežama i komunikaciji, kartuline i pošta nekada su bile jedini način globalnog kontakta, a uz to, izložene kartuline pričaju jednu priču o razvoju grada kroz proteklih stotinjak godina“, kazala je Melita Sciucca iz Zajednice Talijana, istaknuvši zajedništvo uključenih institucija kao dobar put za nastavak njegovanja talijanske kulture u jednom multikulturalnom ozračju.

Također, Srednja talijanska škola Rijeka bit će domaćin dodjele nagrada za literarni natječaj na temu talijanskog jezika i njegovog utjecaja unutar globalnih tokova, na kojem su sudjelovali maturanti talijanskih srednjih škola Istre i Kvarnera, a osim u Rijeci, aktivnosti Dana talijanske kulture organizirat će se i u Puli i Novigradu.

Dani talijanske kulture uživaju visoko pokroviteljstvo predsjednika Talijanske Republike, strateško partnerstvo Grada Rijeke, te podršku Rijeke 2020 te brojnih udruga i institucija iz Italije i Hrvatske.