Grad Rijeka zajedno s partnerima organizira aktivnosti za građane i struku povodom Dana zdravih gradova u sklopu projekta „Rijeka – zdravi grad“.

Generalni cilj projekta Zdravih gradova je promicanje zdravijih ljudi u zdravijoj zajednici, a prema riječima voditelja projekta Jadrana Mandekića, ovakvi dani mogu osvijestiti problematiku o kojoj se na svakodnevnoj razini ne razmišlja. Mandekić je od nadolazećih aktivnosti predstavio otvoreni skup namijenjen osobama treće životne dobi koji će se održati u srijedu, 23. svibnja u Gradskoj vijećnici s početkom u 9 sati. Serija izlaganja pod nazivom „Rijeka – zdravi grad: Aktivni i zdravi u trećoj dobi“ prisutne će upoznati s pozitivnim učinkom koji tjelesna aktivnost i aktivan život imaju na zdravlje starijih osoba, a bit će i predstavljene mogućnosti uključivanja u različite javne programe vježbanja.

Također, istog dana u 17:30 na Medicinskom fakultetu u Rijeci (dvorana 2) započet će stručno predavanje docenta-istraživača doc. dr. sc. Vojka Kavčića pod nazivom „Effectiveness of cognitive training“ (Učinkovitost kognitivnog treninga). Kavčić je jedan od prvih slovenskih kognitivnih neuroznanstvenika koji radi na Institutu za gerontologiju Sveučilišta Wayne State u Detroitu (SAD), a njegovo će se predavanje temeljiti na vlastitim dugogodišnjim istraživanjima vezanim uz demenciju, Alzheimerovu bolest i kognitivni trening te predstavljanju računalnog kognitivnog treninga.

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ je partner Grada Rijeke u organizaciji aktivnosti, a njegova stručna suradnica Nevenka Vlah najavila je program aktivnosti predviđenih za četvrtak, 24. svibnja u parku Mlaka i u Sportsko-rekreacijskom centru Mlaka. Tako će se od 10 sati u Centru održati mini tečaj kuglanja pod vodstvom trenera i mladih kuglačica Kuglačkog kluba Rijeka u kojem će sudjelovati učenici OŠ Podmurvice i Centra za odgoj i obrazovanje. Druženje građana svih životnih dobi u parku Mlaka trajat će od 10 do 12 sati, tijekom kojeg će na štandovima studenata medicine biti organizirano mjerenje krvnog tlaka, pulsa i jačine stiska ruke. Za mlađe sudionike bit će omogućena zabava uz igre poput vijače, badmintona, preskakanja užeta, a u aktivnostima će sudjelovati i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka. U 10:30 kreće izvođenje vježbi za starije osobe pod vodstvom studenata Fakulteta zdravstvenih studija, a u 11 sati održat će se radionica „Male tajne za sretne njuškice“ tijekom kojeg će djeca kroz igru učiti kako se ponašati u blizini psa te kako pravilno i odgovorno brinuti o ovim kućnim ljubimcima i njihovoj prehrani. Aktivnosti u parku održavaju se u sklopu Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“ – Volonteri u parku, a Vlah je dodala kako će Medicinski fakultet predstaviti EU projekt SEFAC koji za cilj ima smanjenje kroničnih bolesti i mobiliziranje svih članova društva za stjecanje zdravih navika.

Helena Glibotić Kresina, voditeljica Odjela socijalne medicine NZJZPGŽ istaknula je opasnosti debljine i prekomjerne tjelesne težine te potrebu da se potakne svijest građana o ovom značajnom problemu u Hrvatskoj i svijetu. Glibotić Kresina je navela kako debljina stvara osnovni zdravstveni rizik za kronične nezarazne bolesti, a alarmirajući je podatak koji bilježi porast debljine kod mladih koja može uzrokovati uranjenu pojavu dijabetesa ili bolesti srca: „Potrebno je ukazivati na probleme koji se mogu spriječiti prevencijom, a ona se postiže promocijom zdravog životnog stila što je potrebno činiti posebno kad su u pitanju najmlađi“.

Organizatori su pozvali sve da se u navedene aktivnosti uključe u što većem broju te najavili da će u slučaju kiše događanje u parku Mlaka bit će odgođeno.

Dan zdravih gradova organiziraju Grad Rijeka u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Medicinskim fakultetom u Rijeci, Fakultetom zdravstvenih studija Rijeka, hrvatskom liječničkom komorom i ostalima.

Grad Rijeka slijedi principe projekta Zdravih gradova pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije od 1990. godine, a od 1998. je član Europske mreže zdravih gradova, kao i jedan od osnivača nacionalne mreže.