Od 8. do 10. listopada u Atletskoj dvorani na Kantridi održat će se dvadeseto izdanje Croatia Opena, jednog od najvećih europskih turnira u karateu.

Nakon što se prošle godine zbog pandemije prvenstvo nije moglo održati, ove se godine konačno održava uz pojačane epidemiološke mjere te bez gledatelja.

Na turnir je prijavljeno oko 1800 učesnika iz 20 zemalja.

Prema riječima predsjednika Hrvatskog karate saveza Davora Cipeka, radi se o najvećem karate natjecanju ovog saveza, ali međunarodnog karaktera. “Veoma sam zahvalan da je unatoč trenutnoj pandemiji organizator Karate Klub TAD Rijeka ipak odlučio uložiti dodatan napor da se ovaj turnir održi ove godine, uz poštivanje  epidemioloških mjera. Rijeka je uvijek dobar domaćin te se ovom prilikom zahvaljujem u ime Hrvatskog karate saveza organizatorima i Gradu Rijeci na pruženoj potpori i pomoći. Ovo je vrlo važno natjecanje za sve zemlje koje su se prijavile, a posebno za ovu regiju. Naime, nama je još ove godine ostalo Svjetsko prvenstvo za seniore u Dubaiju, a na vrata već kuca Europsko prvenstvo za kadete juniore i mlađe seniore u veljači 2022., u Pragu. Ne radi samo o kvantiteti, nego i o kvaliteti svih natjecatelja te sam iznimno sretan da Hrvatski karate savez ponovno okuplja elitu karate sporta. Uvjeren sam da će, kao i proteklih godina, sve proteći u najboljem redu.”

Direktor turnira Mišo Berak kazao je kako se ove godine turnir održava u Atletskoj dvorani na Kantridi koja izvorno nije idealna za ovaj oblik natjecanja, pa je potreban dodatan organizacijski napor, poput postavljanja tatamija na podove dvorane čime je stvorena prava borilačka arena. “Napomenuo bih još o težini ovog natjecanja. Najavljene su dvije olimpijske pobjednice: u kategoriji do 55 kilograma Ivet Goranova iz Bugarske i Jovana Preković iz Srbije, kategorija do 61 kg te iz Mađarske Gabor Harspataki, koji osvojio broncu na Olimpijskim igrama u Tokiju, kategorija do 75 kilograma. Tu je i slovenski sudac Darko Zarič koji je sudio na finalu Olimpijskih igara”, istaknuo je Berak.

Hrvatski reprezentativac Boran Berak osvrnuo se na sam sportski dio natjecanja i rekao da je najljepše nastupati doma i to je svakako privilegija. “Moj imperativ kao i uvijek je zlato i ostao sam na korak do Olimpijskih igara, ali ovdje na domaćem terenu ne namjeravam ostati kratak. Posebno mi je važan i kvalifikacijski turnir za seniorsku reprezentaciju gdje će se pojaviti svi hrvatski natjecatelji. Sveukupno je prijavljeno više od petsto hrvatskih natjecatelja, a u seniorskim kategorijama više od sto, što dovoljno govori o težini turnira.” Dodao je i da je ovo jedan od rijetkih turnira u Europi sa ovoliko jakom konkurencijom. “Spreman sam i jedva čekam da turnir počne”, dodao je Berak.

Službeno otvaranje zakazano je za petak u 16 sati, a rezultati natjecanja moći će se pratiti na portalu SportData.