U sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“ nizom aktivnosti za stručnjake, ciljane skupine građana i širu javnost obilježit će se Dan zdravih gradova.

Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković, voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić i koordinatorica projekta Zdrava županija Iva Josipović istaknuli su kako je pokret zdravih gradova i županija temelji na holističkom i multisektorskom pristupu zdravlju, naglašavajući važnost povezivanja svih generacija i dionika društvenog života, od javne uprave i drugih institucija preko stručnjaka do samih građana.

Središnji događaj obilježavanja Dana zdravih gradova je tribina namijenjena široj javnosti na temu prekomjerne tjelesne težine i visokog tlaka, koja će se održati u četvrtak, 16. svibnja s početkom u 11 sati u riječkoj Gradskoj vijećnici, Korzo 16. Ovom tribinom, pored Dana zdravih gradova, obilježit će se i Svjetski dana hipertenzije te Europski dana debljine.

Kako je kazala Iva Sorta-Bilajac Turina iz Odjela socijalne medicine Nastavnog zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) procjenjuje da je nepravilna prehrana odgovorna za oko 50%, tjelesna neaktivnost za oko 20% i pretilost za oko 30% svih hipertenzija. Nadalje, prekomjerna tjelesna masa i debljina prepoznate su kao jedini značajni čimbenik rizika za razvoj danas pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti od kojih umire više od 80 % stanovništva Republike Hrvatske, a to su kardiovaskularne bolesti, neka sijela tumora, šećerna bolest tipa 2, kronična opstruktivna bolest pluća te mentalni poremećaji. Zabrinjavajući su i podaci SZO koji govore da se prevalencija prekomjerne tjelesne mase i debljine među djecom i adolescentima u dobi od 5 do 19 godina povećala sa 4% 1975. godine na više od 18% 2016. godine, te sada čak 340 milijuna djece ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu.

Bitno je naglasiti da se na rizike za razvoj visokog krvnog tlaka može utjecati promjenom štetnih životnih navika: smanjenjem unosa soli, uravnoteženom pravilnom prehranom, prestankom pušenja, izbjegavanjem prekomjernog pijenja alkohola, redovitom tjelesnom aktivnosti, održavanjem normalne tjelesne težine. Također, da bi se prevenirala debljina u djece, potrebno je od najranije dobi usvajati zdrave životne navike, konzumirati raznovrsnu prehranu, baviti se redovitom tjelesnom aktivnošću te što manje vremena provoditi u sjedilačkom obliku ponašanja.

Predavanja će održati ravnatelj KBC-a Rijeka dr. Davor Štimac, Doc.dr.sc. Lovorka Bilajac, doc.dr.sc. Tatjana Čulina te doc.dr.sc. Sandra Pavičić Žeželj.

Organizatori događaja su NZZJZ PGŽ, KBC RI, Medicinski fakultet Rijeka, Hrvatsko društvo za javno zdravstvo HLZ-a, Hrvatsko društvo za debljinu HLZ-a, Hrvatsko društvo za hipertenziju HLZ-a i Grad Rijeka.

Druge tri aktivnosti u sklopu Dana zdravih gradova zatvorene su za širu javnost.

Tako će se u srijedu, 15. svibnja u OŠ Nikola Tesla održati sportska natjecanja učenika i roditelja povodom Međunarodnog dana obitelji i Dana zdravih gradova. Ukazat će se na važnost tjelesne aktivnosti i kvalitetnog zajedničkog provođenja vremena. Aktivnost organizira Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s Gradom Rijeka.

U ponedjeljak, 20. svibnja, u prostoru Matice umirovljenika grada Rijeke, u 10 sati održat će se predavanje namijenjeno osobama starije životne dobi na temu tjelesne aktivnosti. Potom će uslijediti vođeno vježbanje te šetnja i obilazak riječkih tunela, kako bi se na neki način osobama starije dobi ukazalo ne samo na važnost tjelesne aktivnosti, već i održavanja mentalnog zdravlja. Organizatori aktivnosti su Grad Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Matica umirovljenika grada Rijeke.

U srijedu, 22. svibnja održat će se okrugli stol „Izazovi zapošljavanja osoba s oštećenjima psihičkog zdravlja“. Okrugli stol organizira Dom za odrasle osobe Turnić Rijeka u okviru provedbe projekta „Zajedno“ te Grad Rijeka. Cilj okruglog stoga je okupiti različite dionike, od javne uprave i institucija do medija te raspraviti o problemima zapošljavanja osoba oštećenog mentalnog zdravlja. Kako je kazao Mandekić, rijetko kada postoji protokol što kad se osoba nakon liječenja vraća na posao, kao što se rijetko prilagođavaju radna mjesta te osoba ponovno počinje osjećati simptome narušenog mentalnog zdravlja.