Svjetsko natjecanje brodomaketara i izložba maketa brodova „Rijeka 2021“ održat će se u Rijeci od 13. do 19. rujna.

Svečano otvorenje Svjetskog natjecanja brodomaketara i popratne izložbe maketa brodova „Rijeka 2021“ održat će se u nedjelju 12. rujna, u 18 sati ispred zgrade Exporta predstavljanjem svih osam reprezentacija, kao i sudaca ovog natjecanja.

Otvaranju će prisustvovati izaslanik Predsjednika RH, župan PGŽ-a Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i predstavnici organizatora.

Čak 180 maketa brodova predstavit će više od 110 natjecatelja. Hrvatski savez brodomaketara i Centar tehničke kulture Rijeka pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića ugostit će predstavnike osam zemalja.

Predstavnici Bjelorusije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Italije, Poljske, Rumunjske i natječu se prema pravilima NAVIGA u sekciji C koja ima osam razreda (C1 – makete s veslima i jedrilice, C2 – makete brodova na motorni pogon, C3 – makete instalacija, dijelovi broda, lučka postrojenja, dijelovi luke, dijelovi brodogradilišta i oprema, C4 – minijaturne makete brodova razred C1 do C3 u omjeru 1:250 ili manjem, C5 – brodovi u boci, C6 – plastične makete, C7 – kartonske i papirnate makete, C8 – makete iz kompleta za sastavljanje), a najbolje će birati međunarodni suci natjecanja: Martin van Gelderen (glavni sudac), Daniel Ciosu, Lucian Dan, Evgeni Genov, Giuseppe Giraldi, Vladim Goshko, Dmitrij Kalmykov, Mladen Mitić, Maciej Poznanski i Željko Skomeršić.

Bodovi koje dodjeljuju suci su konačni, a broj bodova određuje dodjelu zlatnih, srebrnih i brončanih medalja (od 85 do 89,67 bodova – brončana medalja, od 90 do 94,67 bodova – srebrna medalja, od 95 do 100 bodova – zlatna medalja).

ress najava Svjetska izložba brodomaketarstva

Pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Zdravko Ivanković na konferenciji za medije istaknuo je da je „Rijeka grad koji teče, grad mora ali i grad koji gradi more.“ Pomorci i maketari promiču ono što se ovdje radi od davnina, poručio je, a “na Gradu je da to prepozna i podupre ne samo financijski i organizacijski nego i sa srcem te se jako veselimo da će se ovo natjecanje ponovno održati u Rijeci“.

Olivera Stanić, predstavnica Hrvatskog saveza brodomaketara i Centra Tehničke Kulture, istaknula je kako se ovo natjecanje u Rijeci održava po drugi puta, a prvi je puta održano još 1995. godine.

Još jedna zanimljivost je i novi riječki mural koji će osvanuti na sjevernom pročelju zgrade Exporta, a čiji je autor riječki ulični umjetnik Vladimir Tomić Mosk. Mural koji se izrađuje tijekom trajanja Svjetskog natjecanja brodomaketara 2021. trajno će obilježiti ovaj događaj, ali i 75. godišnjicu postojanja Hrvatske zajednice tehničke kulture čiji član je i Hrvatski savez brodomaketara.

Svjetsko natjecanje brodomaketara u prostoru Exportdrva u Rijeci

Predstavnik organizacije Akumulator, Bernard Koludrović, poručio je da će mural ostati trajni podsjetnik na ovu izložbu ali i na dobru suradnju između javnog i civilnog sektora. „Sam mural predstavlja propeler, kao i na logotipu izložbe, a predstavlja isto što i makete – jedan trenutak uhvaćen u vremenu, baš kao što su makete trenutak broda uhvaćen na vremenu, čime se radi poveznica sa samom izložbom, ali i cijelom baštinom pomorstva.“

Izložba maketa brodova „Rijeka 2021“ otvorena je za javnost od 13. do 19. rujna, a publika će osim maketa brodova moći popratiti i sam proces ocjenjivanja maketa. Izložba se odvija uz poštivanje epidemioloških mjera, a ulaz je slobodan.

Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021. i izložbu maketa brodova „Rijeka 2021“ podupiru Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.