Tridesetak starijih građana prijateljskog njemačkog grada Karlsruhea koji u Rijeci borave u organizaciji Njemačko-hrvatske zajednice Karlsruhe posjetilo je danas Grad Rijeku gdje im predstavljen povijesni i kulturni razvoj Rijeke kao i projekt Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020.

Goste iz Karlsruhea u ime Grada Rijeke pozdravila je pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković. Dominik Damiš, voditelj marketinga Turističke zajednice grada Rijeke gostima je predstavio Rijeku i njene turističke znamenitosti kao i projekt EPK 2020.

Svoje dojmove o Karlsruheu, u kojemu je provela cijeli kolovoz, koristeći stipendiju Grada Karlsruhea, prenijela je Riječanka Petra Vranković, studentica arhitekture na Sveučilištu u Ljubljani.

Prijam za goste iz Karlsruhea

Prijam za goste iz Karlsruhea

Prijateljska suradnja s Karlsruheom temelji se na izvrsnoj suradnji iniciranoj od strane Njemačko-hrvatske zajednice Karlsruhe (Deutsch-Kroatische Gemeinschaft Karlsruhe) uspostavljenoj još tjekom izbijanja Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Ova Zajednica, čija je predsjednica Labinjanka Mirjana Diminić, koja živi i radi u Karlsruheu, organizirala je i dopremila brojne humanitarne transporte do Rijeke i okolnih mjesta te cijele Hrvatske, a i danas još ciljano pomaže institucije koje se brinu o starima i nemoćnima te djeci.

Poticaj za buduću suradnju na projektima dao je i Sporazum o uspostavi prijateljske suradnje između Karlsruhea i Rijeke koji je u lipnju 2011. potpisan u Rijeci, a u rujnu iste godine i u Karlsruheu.

Vrijedno je napomenuti da svake godine, uglavnom po troje studenata germanistike Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci kolovoz provodi u Karlsruheu, u sklopu međunarodnog programa kojima Karlsruhe studentima iz prijateljskih gradova daje priliku da steknu uvid u rad same Gradske uprave Karlsruhea, te ostvare nova poznanstava uz njegovanje tolerancije prema različitostima i produbljivanje znanja njemačkog jezika.