Prvom komponentom „Mogu ako hoću 1“ (MAH-1) u 4.a razredu Osnovne škole „Belvedere“ započela je ovogodišnja modificirana provedba preventivnog programa „Zajedno više možemo“.

Preventivni program „Zajedno više možemo“, namijenjen učenicima četvrtih, petih i šestih razreda osnovne škole te roditeljima učenika šestih razreda, koji se zbog specifičnih okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19 tijekom školske godine 2020/21. nije provodio, nastavlja se u školskoj godini 2021/2022.

S obzirom na sadašnju epidemiološku situaciju, tijekom školske godine 2021/22., program će se održavati uz određene prilagodbe pa će se umjesto pet komponenata, provoditi sljedeće tri komponente programa:

  • „Mogu ako hoću 1″ – za učenike 4. razreda osnovnih škola, uz prilagodbu da učenici ne posjećuju nadležnu policijsku postaju, već policijski službenik dolazi u školu
  • „Prevencija i alternativa 1″ – za učenike 5. razreda OŠ i „Prevencija i alternativa 2″ – za učenike 6. razreda OŠ. Svaka komponenta provodi se u zasebnom razredu u trajanju od jednog školskog sata.
Zajedno više možemo

Provedba programa započela u OŠ Belvedere

učerašnjom provedbom prve komponente „Mogu ako hoću 1“ (MAH-1) u 4.a razredu Osnovne škole „Belvedere“ započela je ovogodišnja provedba preventivnog programa „Zajedno više možemo“. Umjesto posjete učenika policijskoj postaji, učenicima je predavanje održala policijska službenica Antonija Ferenčak iz I. policijske postaje Rijeka. Tako su učenici imali priliku saznati više informacija o policijskim poslovima i o rodovima policije. U okviru predavanja učenike su posebno zanimali službeni policijski psi, pa je nekoliko pitanja bilo vezano za njihov status u policiji i namjenu.

Osim o policiji i tome što sve policija radi, učenici 4.a razreda danas su upotpunili svoja predznanja i o raznim vrstama ovisnostima i njihovim posljedicama, te su i naučili što učiniti u slučaju pronalaska predmeta za konzumaciju droga. Tijekom razgovora Ferenčak je učenike upoznala o policijskom postupanju i zakonskoj regulativi vezanoj za vandalizam i noćne izlaske, odnosno o propisima kojima je regulirano vrijeme do kada djeca njihove dobi smiju navečer biti vani bez prisustva roditelja ili druge punoljetne osobe.

Zajedno više možemo

Učenicima je predavanje održala policijska službenica Antonija Ferenčak iz I. policijske postaje Rijeka

U drugom dijelu predavanja učenici su kroz prezentaciju fotografija imali priliku virtualnog obilaska policijske postaje (umjesto prijašnjeg dolaska u policijsku postaju i obilaska iste), s naglaskom na prostoriju operativnog dežurstva, prostorije za prepoznavanje i zadržavanje, urede kriminalističke policije i na kraju policijsko vozilo „marica“. Komunikacija između učenika i policijske službenice bila je vrlo živa i dinamična te je pokazala kako ove teme učenicima nisu nepoznate i da jako dobro znaju koje posljedice mogu nastati ukoliko izaberu nepoželjna ponašanja. Na kraju predavanja svaki učenik je dobio brošuru MAH 1, podsjetnik kako je pravi put izabrati ispravna ponašanja koja ne vode k nekoj od ovisnosti ili drugim štetnim, pa i  kažnjivim radnjama.

Preventivni program “Zajedno više možemo” provodi se u organizaciji Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske od listopada 2010. godine i u suradnji s Gradom Rijeka za 24 riječke osnovne škole i Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka kroz pet komponenti. Usmjeren je na prevenciju zlouporabe droga i drugih sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i raznih oblika rizičnog ponašanja. Jedan od ciljeva programa je i približavanje policije i njenog rada učenicima koji se nastavlja na modificiran način, u skladu s aktualnom epidemiološkom situacijom.

(tekst i fotografije: PU primorsko-goranska)