Župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima primili su u nastupni posjet novu veleposlanicu Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Dianu Helen Madunic.

Veleposlanica Madunic vjerodajnice je predsjednici Republike Hrvatske predala 7. rujna 2018. godine, a Primorsko-goransku županiju i Grad Rijeku posjetila je i povodom otvorenja izložbe “Tate i djeca iz Hrvatske i Švedske”, koju se može pogledati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Primanju održanom u sjedištu Županije nazočili su i Pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima, Ljudevit Krpan i Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva EPK 2020 d.o.o. U pratnji veleposlanice Madunic primanju su nazočili Mirna Jurić, savjetnica za komunikacije pri Veleposlanstvu te Milorad Stanić, počasni konzul Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj.

Nastupni posjet nove veleposlanice Kraljevine Švedske Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci

Nastupni posjet nove veleposlanice Kraljevine Švedske

Na prijamu se razgovaralo o problemima u korištenju EU fondova u kontekstu centraliziranog upravljanja EU fondovima u Republici Hrvatskoj kao i poteškoćama pri osiguravanju vlastitog udjela u sufinanciranju projekata., budući da zbog indeksa razvijenosti Primorsko-goranska županija spada u kategoriju razvijenih regija, što podrazumijeva potrebu osiguravanja većeg udjela vlastitog sufinanciranja projekata.
Gradonačelnik Obersnel osvrnuo se na proces tranzicije kroz koji Rijeka prolazi posljednjih desetak godina te je u tom smislu izrazio nadu da će projekt Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020 omogućiti zaključivanje spomenutog procesa. Od razvijenijih gospodarskih aktivnosti osvrnuo se na farmaceutsku industriju i uspješno poslovanje tvrtke JGL d.d., kao i na niz malih i srednjih poduzeća koja se bave projektiranjem, uglavnom brodova i uređaja za pronalazak i iskorištavanje nafte, a koja danas u Rijeci zapošljavaju gotovo tisuću inženjera.Nastupni posjet nove veleposlanice Kraljevine Švedske Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci

Veleposlanica Madunic pohvalila je iznimno dobru suradnju između Švedske i Hrvatske. U Švedskoj živi velika zajednica Hrvata, a godišnje oko 300.000 Šveđana provede svoj godišnji odmor u Hrvatskoj. Interes švedskih tvrtki za poslovanjem na području Hrvatske postoji, što potvrđuje činjenica da oko 50 švedskih kompanija koje trenutno posluju u Hrvatskoj zapošljavaju oko 10.000 osoba. Riječ je o većinom poznatim tvrtkama poput H&M, IKEA-e i Ericsson Nikola Tesla te Securitas. Čestitavši domaćinima na tituli EPK 2020, veleposlanica Madunic je izrazila uvjerenje kako će se Veleposlanstvo imati prilike uključiti u neki od predviđenih programa u 2020. godini.

Skip to content