Gradonačelnik Marko Filipović i zamjenik župana Vojko Braut u Salonu Grada Rijeke jučer su u nastupni posjet primili novu veleposlanicu Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj Nj. E. gđu  Charlotte van Baak.

Primanju je nazočila i počasna konzulica Kraljevine Nizozemske sa sjedištem u Opatiji, gđa Vanda Pošćić.

U uvodnom obraćanju gradonačelnik Filipović ukratko je predstavio glavne razvojne odrednice i projekte Grada Rijeke posebno istaknuvši lučke, cestovne i željezničke infrastrukturne projekte koji će imati izniman utjecaj na razvoj Riječkog prometnog pravca i njegovog povezivanja s europskim TEN-T mrežama. Od glavnih komparativnih prednosti Rijeke, Filipović je izdvojio sektor prometa i energetike te brodograđevne i farmaceutske industrije. Također je naglasio da se suradnja s nizozemskim partnerima na području Rijeke ogleda u projektu izgradnje kontejnerskog terminala Zagreb Deep Sea koji bi trebao biti dovršen sredinom 2025. godine te koji je dan u koncesiju konzorciju nizozemskog APM TERMINALS B.V.  i hrvatske tvrtke ENNA Logic d.o.o. Dotaknuo se i uspješne suradnje Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Maastrichtu, u kontekstu mreže ”Mlada Sveučilišta u budućnost Europe” – (YUFE) koju financira Europska komisija.

Zahvalivši na gostoprimstvu veleposlanica van Baak istaknula je kako nije slučajnost što je Rijeka prvi grad nakon Zagreba koji je posjetila obzirom na inovativni i otvoreni duh koji ga krasi. Posebno je istaknula veliku dodanu vrijednost koju prisustvo počasne konzulice Poščić u Opatiji predstavlja za Veleposlanstvo u smislu prikupljanja informacija o mogućnostima za suradnju. U tome kontekstu dotaknula se nedavnog posjeta predstavnika nizozemske policije, carine i lučke uprave Zagrebu, Rijeci i Pločama organiziranog u cilju jačanja otpornosti morskih luka. Naime, nizozemske vlasti već niz godina suočene su s problemom trgovine drogama koje se krijumčare putem najvećih nizozemskih luka. Namjera posjeta bila je inicirati susrete za razmjenu nizozemskih iskustava u tome segmentu. Kao glavna područja za potencijalnu suradnju van Baak je naglasila zelenu mobilnost, energetsku tranziciju, intermodalnost te gospodarenje vodnim resursima u kontekstu izgradnje kanala za navodnjavanje/odvodnju ili pak borbu protiv poplava.

Zamjenik Braut zahvalio je veleposlanici van Baak na posjetu te je u kratkom predstavljanju Primorsko-goranske županije naglasio njene ingerencije posebno istaknuvši sektor zdravstva, prostornog planiranja te sustava osam županijskih lučkih uprava. Nadovezao se na nizozemski primjer dobre prakse u okviru gospodarenja vodama istaknuvši kako postoji prostor za suradnju posebice u segmentu navodnjavanja budući da je želja Županije u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i državnim tvrtkama realizirati nekoliko projekata navodnjavanja na otoku Krku. Dodatno je istaknuo da će svakako i ostala nizozemska iskustva u ovome kontekstu biti dragocjena obzirom na klimatske promjene te posljedično podizanje razine mora i problematiku sve češćih poplava, ali i dužih razdoblja suše koji se javljaju na prostoru Primorsko-goranske županije. Zaključno  je izrazio nadu za oživljavanjem interesa nizozemskih partnera za ulaganje u postojeće nerazvijene turističke zone na području Županije.