Do 31. ožujka 2020. godine otvoren je natječaj za najbolju instalaciju izrađenu od otpada, odnosno prenamjenom i ponovnom uporabom odbačenih predmeta „Eko instalacije“.

Usvajanje navika o odgovornom postupanju s otpadom je dugoročan proces koji najbolje rezultate postiže kroz rad s djecom i mladima. Kako bi djeca od najranije dobi učila kako otpad nije smeće, već se on može vrijedno i korisno iskoristiti, kako za izradu uporabnih predmeta, tako i za stvaranje pravih malih umjetničkih djela, organizira se natjecanje u izradi kreativnih predmeta od otpada.

Natječaj „Eko instalacije“ se provodi u sklopu projekta “Izobrazno-informativne aktivnosti u održivom gospodarenju otpadom – radionice za djecu” koji provodi Grad Rijeka u suradnji s Udrugom Žmergo.

Kome je namijenjen natječaj?

Natječaj je namijenjen učenicima od 1. do 8. razreda riječkih osnovnih škola, a instalacije trebaju biti vezane uz temu očuvanja okoliša i zaštite prirode.

Svrha natječaja je poticanje mašte i kreativnosti, razvoj vještina te osvještavanje djece o važnosti odgovornog postupanja prema okolišu i potrebi brige za zajednicu.

Kako i do kada se može prijaviti?

Rok za prijavu na natječaj je 31. ožujka 2020. Prijava na natječaj je besplatna, a podnosi se ispunjavanjem prijavnice i dostavom fotografija instalacije Udruzi Žmergo, a po potrebi i dostavom same instalacije u ured Udruge Žmergo. Prijavni obrazac se sastoji od sljedećih elemenata: opći podaci o prijavitelju, naziv instalacije, kratki opis instalacije.

Za prijavu je potrebno:

 • ispuniti i podnijeti elektronički obrazac – pojedinci i razredna odjeljenja
 • dostaviti dodatne materijale kojim se kojim se stječe sveobuhvatniji uvid u vrstu i kvalitetu projekta koji se prijavljuje (skica, fotografija, video zapis ili dr.)

Nagrade

Osigurane su nagrade za pobjednike po kategorijama:

 • Podjedinačni sudionici
  • od 1. do 4. razreda: poklon bon u visini od 750,00 kn (Paleta Art d.o.o. Rijeka)
  • od 5. do 8. razreda: e-čitač knjiga Kindle
 • Razredna odjeljenja pojedinih odgojno – obrazovnih institucija
  • od 1. do 4. razreda: jednodnevni izlet u obližnja eko imanja (troškovi prijevoza i ulaznica)
  • od 5. do 8. razreda: jednodnevni izlet na Reciklirano imanje ZMAG (troškovi prijevoza i ulaznica)

Kako se odabiru najbolje eko instalacije?

Nakon zaprimljenih prijava, stručni žiri će odabrati pobjednike te će najbolje instalacije biti predstavljene na javnom događaju tijekom travnja.

Najbolji radovi bit će predstavljeni na izložbi koja će se održati u sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlja.

Gdje se mogu dobiti dodatne informacije?

Eventualna pitanja u vezi natječaja i upite slati na eko@zmergo.hr.

Pratite natječaj, projekt i aktivnosti na web stranicama i Facebooku Udruge Žmergo.