U okviru Re-Value projekta, Grad Rijeka domaćin je srednjoškolskom poduzetničkom natjecanju Poslovni izazov u sklopu kojeg učenici kreiraju i predlažu rješenja za razvoj grada Rijeke.

U programu natjecanja koje je započelo u RiHubu, a nastavit će se u Gradskoj vijećnici gdje će se prezentirati osmišljeni projekti, sudjeluje 50 učenika iz 9 riječkih srednjih škola.

Podijeljeni u timove, učenici su imali zadan zadatak koji je glasio – „Zamislite da imate moć učiniti svoj grad boljim i ljepšim mjestom za život, ponuditi nove sadržaje, doprinijeti odgovornijoj proizvodnji i potrošnji resursa, svojim zalaganjem promijeniti živote ljudi na bolje. Odakle biste počeli? Što nedostaje vašem i našem obalnom gradu? Kakvu Rijeku želite za sebe i druge u budućnosti?

Svaki tim ima zadatak osmisliti proizvod ili uslugu koja će iskoristiti potencijal plave ekonomije i doprinijeti održivom razvoju. Priobalni gradovi imaju dobar ekonomski potencijal koji proizlazi iz života uz more, ali i veliku odgovornost da sačuvaju ono što im je dano. Neka vaš poduhvat poduzetništva pridonese razvoju ekonomskog i društvenog potencijala života uz obalu istovremeno čuvajući prirodu i okoliš“.

Sudionike natjecanja pozdravile su i zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan i pročelnica UO za poslove Gradonačelnika, Gradskog vijeća i mjesnu samoupravu Verena Lelas Turak.

Zamjenica Krpan istaknula je kako im je drago što je prvi Poslovni izazov u Rijeci okupio veliki broj učenika. „Smatram da je izuzetno važno i potrebno da se čuje glas mladih ljudi, koje su njihove želje i promišljanja. Imaju težak, ali kreativan zadatak u kojem mogu pokazati kako zamišljaju Rijeku, kako spojiti ekonomiju s održivosti grada. Sigurna sam da će iz ovog Poslovnog izazova proizaći sjajne ideje, a na nama je da ih razmotrimo i ostvarimo ukoliko je moguće“, rekla je zamjenica Krpan. Budući da u projektu sudjeluje nekoliko europskih gradova, Krpan je istaknula kako je važno međusobno razmjenjivati ideje i iskustva. „Kroz ovakve projekte možemo vidjeti koje su nam sličnosti i razlike, možemo dijeliti iskustva dobre prakse jedni s drugima i sigurna sam puno učiti kroz cijeli proces“, zaključila je Krpan.

Uz Rijeku u projektu sudjeluju još i gradovi Olesund (Norveška), Bruges (Belgija), Rimini (Italija), Cascais (Portugal), Constanţa (Rumunjska), Izmir (Turska) i Pisek (Češka).

Tijekom cijelog dana, učenicima će na raspolaganju biti i mentori koji će s njima raditi, a riječ je o ljudima koji dolaze iz poslovnog sektora.

Program se nastavlja u poslijepodnevnim satima u Gradskoj vijećnici kada će se održati prezentacije poslovnih planova te proglašenje najboljih timova natjecanja.

Natjecanje Poslovni izazov održava se u okviru projekta Re-Value – Re-Valuing Urban Quality & Climate Neutrality in European Waterfront Cities.

Riječ je o partnerstvu devet priobalnih europskih gradova i europskih organizacija koje rade na tome da urbanu tranziciju učine mogućom za sve. Projekt ukazuje na potrebu usklađivanja težnje gradova za klimatskom neutralnošću i povećanjem kvalitete života, povezivanjem gradova s obalom, te ublažavanjem potencijalnih negativnih utjecaja klimatskih promjena.

Partnerstvom koordinira Norveško sveučilište za znanost i tehnologiju (NTNU), a projekt je financiran kroz Program za istraživanje i inovacije Europske unije HORIZON Europe.

Partner na realizaciji Poslovnog izazova u Rijeci je europska organizacija Junior Achievement Europe sa sjedištem u Bruxellesu.

Natjecanje se održava od 2013. godine, a dijeli se na četiri regionalna, jedno nacionalno i jedno međunarodno natjecanje. Osmišljeno je s ciljem razvoja poduzetničkih kompetencija kod mladih, a prezentirane ideje iz godine u godinu pokazuju sve veći interes mladih za razvoj u poduzetničkom smjeru.