U neposrednoj blizini Vile Olge, na dubini od 25 metara pronađena je u prosincu 2019. godine mina njemačke proizvodnje.

Brodsku minu, koja  sadrži 100 do 150 kg čistog TNT-a, otkrili su Velimir Verzić, podvodni istraživač i Aleksandar Staničin, podvodni snimatelj. O istome su obaviješteni Policijska uprava primorsko-goranska i Lučka kapetanija. Nadležnost nad minom preuzela je Specijalna policija iz Zagreba.

Više o pronalasku ove eksplozivne naprave objavljeno je u Novom listu 2. ožujka 2020.

Prema navodima Velimira Verzića mina je polegnuta u more između 1943. i 1945. s broda Kiebitz koji je plovio pod zastavom Trećeg Reicha. U blizini Vile Olge u Drugom svjetskom ratu bilo je zapovjedno mjesto njemačkih oružanih snaga.

Brod Kiebitz izgrađen je u talijanskom brodogradilištu 1938. pod imenom RAMB III. Početkom rata dobio je vojnu namjenu. Savezničko ratno zrakoplovstvo potopilo ga je 5. studenoga 1944. prilikom bombardiranja riječke luke. Brod je izvađen početkom 1948. i rekonstruiran 1951. u pulskom brodogradilištu. Nakon preinake predan je tadašnjoj Jugoslavenskoj ratnoj mornarici pod imenom Galeb. Brod je i danas poznat kao ploveća rezidencija Josipa Broza Tita, predsjednika tadašnje SFR Jugoslavije. Ministarstvo kulture proglasilo je 2006. brod Galeb kulturnih dobrom Republike Hrvatske, a Grad Rijeka ga je 2009. otkupio s namjerom da ga preuredi u muzej.

Danas se brod nalazi na preinaci u Brodogradilištu Dalmont u Kraljevici, a u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.
(M.M.)