S ciljem dodatnog povećanja jasličkih kapaciteta u predškolskim ustanovama Grada Rijeke, u tijeku su radovi na preuređenju više prostora u postojećim objektima i njihova prenamjena u jaslice koje će djelovati u okviru ustanova Grada Rijeke – Dječji vrtić More i Dječji vrtić Sušak.

Novi jaslički kapaciteti uređuju se u prostoru Osnovne škole Nikola Tesla i Područnoj školi Orehovica te u prostoru vrtića Galeb na Donjoj Vežici. Nove jaslice u OŠ Nikola Tesla djelovat će u sklopu Dječjeg vrtića More, a novouređeni prostori na Orehovici i u vrtiću Galeb djelovat će u sklopu Dječjeg vrtića Sušak. Radovi koji uključuju uređenje jasličkih kapaciteta, ali i dodatne radove prilagodbe zgrada osnovnih škola za potrebe učenika, ukupno su vrijedni 147 tisuća eura.

U nove kapacitete bit će upisano ukupno 64 djece jasličke dobi, a predviđa se da će početak rada novih vrtićkih skupina biti u prvoj polovici listopada.

„Tijekom protekle dvije pedagoške godine uloženi su veliki napori u osiguravanju novih mjesta u riječkim vrtićima, posebice u jasličkim skupinama. Prije dvije godine otvoreno je 12 novih odgojno-obrazovnih skupina u riječkim vrtićima, a prošle godine njih još šest, među ostalim i u novom uređenom vrtiću Baredice. Ukupno je na taj način zbrinuto oko 140 mališana. Time smo postigli cilj RH, da gotovo i nemamo neupisane vrtićke djece, no ono što nam i dalje predstavlja izazov je nedostatak jasličkih kapaciteta.

Predstavljanje novih jasličkih kapaciteta

Radove obišli zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski sa suradnicima te ravnateljicama gradskih vrtića i osnovnih škola

Poznato je da je u visokoj fazi pripreme izgradnja novog vrtića na Krnjevu kojeg Grad Rijeka realizira u suradnji s Talijanskom unijom, no isto tako poznato je da takve pripreme traju, a mi nismo željeli čekati, jer i samo jedno novootvoreno mjesto jednoj će riječkoj obitelji olakšati život“, kazala je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, zahvalivši se ravnateljicama osnovnih škola Nikola Tesla i Centar na ustupanju prostora za otvaranje novih jasličkih kapaciteta.

Zamjenica gradonačelnika Krpan je naglasila da trenutno ne postoje konačne brojke o broju neupisane djece jasličke dobi, budući da se neka djeca nalaze na listama u više vrtića te će konačne brojke biti poznate tek nakon što roditelji uplate prvu akontaciju.

„Imali smo sastanke i s ravnateljicama naših vrtića i s predsjednicima upravnih vijeća  vrtića. Složili smo se da upisni postupak predugo traje. Stoga ćemo tijekom listopada osnovati radnu skupinu koja će se baviti tom problematikom jer smatramo da ovakav upisni postupak nije dobar“, poručila je zamjenica Krpan.

Prema posljednjim podacima, radi se o 198 neupisane djece jasličke dobi s prvenstvom upisa. S novim jasličkim kapacitetima koji će biti otvoreni u listopadu, ali i zbog upisa u privatne vrtiće uz subvenciju Grada te korištenja usluga registriranih dadilja uz subvenciju Grada, kazala je zamjenica Krpan, procjenjuje se da bi se ta brojka mogla smanjiti na 100-tinjak djece neupisane djece jasličke dobi s prvenstvom upisa.

Naime, zbrinjavanje predškolske djece osim otvaranjem dodatnih kapaciteta Grad Rijeka realizira i kroz sufinanciranje drugih oblika skrbi za naše najmlađe sugrađane.
„Tako smo prošle godine krenuli sa sufinanciranjem čuvanja djece kod registriranih dadilja i to pravo građani Rijeke mogu ostvariti za djecu od 6 mjeseci do polaska u osnovnu školu, no prvenstveno se odnosi na jasličku dob djece, starosti od šest mjeseci do tri godine. Također, kako bi što veći broj djece bio obuhvaćen programom predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi djece rane i predškolske dobi, Grad Rijeka sufinancira i rad privatnih vrtića u Rijeci te smještaj djece u vrtiće na području drugih gradova“, kazao je zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, napomenuvši da su dječji vrtići drugih osnivača najavili otvaranje dodatnih kapaciteta u toku nove pedagoške godine, čija bi realizacija značila upis još oko 65 djece.

Predstavljanje novih jasličkih kapaciteta

Novi kapaciteti otvoreni zahvaljujući dobroj suradnji s gradskim osnovnim školama

Otvaranjem novih jasličkih skupina bit će zaposleno dodatnih 18 osoba (14 odgajatelja ili odgajateljica i te četiri osobe koje će obavljati poslove kuhanja i čišćenja). Ravnateljica Dječjeg vrtića More Jasna Crnčić i ravnateljica Dječjeg vrtića Sušak Vlatka Miletić istaknule su kako će vrlo skoro biti raspisani natječaji za zapošljavanje novih odgajateljica te pomoćnih kuharica i spremačica. Zamjenica gradonačelnika podsjetila je kako su nakon kolektivnih pregovora povećana materijalna prava zaposlenika u gradskim vrtićkim ustanovama Rijeka, Sušak i More. Ovim povećanjem plaće zaposlenih u dječjim vrtićima kojima je Grad Rijeka osnivač izjednačena su s plaćama zaposlenika u osnovnim školama.

Predstavljanju novih jasličkih kapaciteta prisustvovali su i privremena pročelnica Upravni odgoj za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Vlasta Linić, voditelj Odsjeka za gradnju i održavanje objekata javne, poslovne i stambene namjene u Upravnom odjelu za gradsku imovinu Dejan Blažić, ravnateljica OŠ Nikola Tesla Tatjana Bandera-Mrakovčić i ravnateljica OŠ Centar Tina Bošković Sertić.

U OŠ Nikola Tesla u četiri odgojne skupine bit će smješteno 40 djece

U OŠ Nikola Tesla uređuju se četiri prostorije za četiri odgojne skupine koje će moći primiti 40 djece jasličke dobi. Prostorije se nalaze u južnom dijelu prizemlja škole koji ima poseban ulaz iz Ulice Đure Šporera. Uređuju se četiri prostorije ukupne površine od cca 240 m2 te prateći sanitarni čvor i hodnik. Izvest će se radovi ličenja zidova i podova, struganja i lakiranja parketa, ugradnja novih rasvjetnih tijela, zamjena sanitarne opreme. Uredit će se i vanjsko igralište s antitraumatskom gumenom podlogom koje će biti ograđeno i prilagođeno djeci jasličkog uzrasta. Ukupna vrijednost predviđenih radova iznosi 45.000,00 eura s PDV-om.

Također, u OŠ Nikola Tesla uređuju se i blagovaonice za potrebe učenika osnovne škole, a u svrhu napuštanja postojeće prostorije koja će se prenamijeniti za smještaj djece jasličke dobi. Rušenjem pregradnog zida između dviju prostorija dobit će se veća prostorija od cca 70 m2 za blagovaonicu. U prostoriji se uređuje pod postavljanjem laminata, liče zidovi i strop, dograđuje elektroinstalacija. Ukupna vrijednost predviđenih radova iznosi 12.000,00 eura s PDV-om.

U Područnoj školi Orehovica uređuje se prvi kat zgrade za smještaj ukupno 16 djece

U Područnoj školi Orehovica koja djeluje u sklopu Osnovne škole Centar uređuje se prvi kat zgrade za smještaj ukupno 16 djece jasličke dobi.

Uređuju se prostorije 1. kata škole koji ima poseban ulaz. Uređuje se velika prostorija površine od cca 70 m2 koja se pregrađuje i prilagođava za smještaj dvije odgojne skupine jasličkog uzrasta te prateći sanitarni čvor, hodnik i kuhinja. Izvest će se radovi ličenja zidova i podova, struganja i lakiranja parketa, ugradnja novih rasvjetnih tijela, zamjena sanitarne opreme. Uredit će se i vanjsko igralište s antitraumatskom gumenom podlogom, koje će biti ograđeno i djelomično natkriveno te prilagođeno djeci jasličkog uzrasta. Ukupna vrijednost predviđenih radova iznosi 65.000,00 eura s PDV-om.

Također, uređuje se i prizemlje škole koje će i dalje koristiti Područna škola Orehovica i koje ima poseban ulaz. Riječ je o radovima ličenja zidova i podova, struganja i lakiranja parketa. Ukupna vrijednost predviđenih radova iznosi 5.000,00 eura s PDV-om.

U vrtiću Galeb uređuje se prostor za osmero djece

U vrtiću Galeb (PPO Galeb) smjestit će se dodatnih osmero djece jasličke dobi.

Uređuju se prostorije ukupne površine cca 40 m2 za potrebe smještaja novoupisane djece jasličke dobi i to na način da se postojeće tri prostorije povežu uklanjanjem pregradnih zidova, ugradi tuš kada i uredi sanitarni čvor. Zamijenit će se stara dotrajala vanjska stolarija od čeličnih profila te pojačala rasvjeta u prostoru te oličili zidovi i stropovi. Ukupna vrijednost predviđenih radova iznosi 20.000,00 eura s PDV-om.

Uređuju se prostori MO Pehlin za smještaj djece iz privremenog zatvorenog vrtića Radost

Uz navedene radove, zbog potrebe za smještajem 19-oro djece iz vrtića Radost u kojem će se izvoditi radovi energetske obnove, uređuju se i prostori Mjesnog odbora Pehlin ukupne površine cca 80 m2.

Uredit će se prostorije za jednu odgojnu skupinu koja će biti povezana s matičnim vrtićem PPO Pehlin na 1. katu zgrade. Uređuju se podovi, zidovi i stropovi, pojačava rasvjeta u prostoru te postavljaju vanjske nadstrešnice, sanira dio ravnog krova. Ukupna vrijednost predviđenih radova iznosi 30.000,00 eura s PDV-om.

Vrtić Radost (Franje Čandeka 16) privremeno je zatvoren zbog energetske obnove cijele zgrade vrtića, a koja uključuje zamjenu kompletne vanjske stolarije, krova, izolaciju vanjskog pročelja i djelomično unutarnje uređenje prostorija.

U pripremi izgradnja novog vrtića Fiume i dogradnja vrtića Galeb

Također, u pripremi je izgradnja novog vrtića Fiume na Krnjevu čijom će se realizacijom vrtićki kapaciteti povećati za 84 mjesta, a ukupno će imati pet odgojnih skupina.

U tom će objektu biti smještene dvije jasličke i dvije vrtićke na talijanskom jeziku i jedna s programom na hrvatskom jeziku i ranim učenjem talijanskog jezika.

Ukupna vrijednost izgradnje i opremanja vrtića na Krnjevu procijenjena na 1.704.160,86 eura s PDV-om pri čemu će Unione Italiana osigurati iznos od 796.336,86 eura, a Grad Rijeka preostali iznos do pune vrijednosti investicije.

Inače, Grad Rijeka je gradnju ovog vrtića i proširenje postojećeg vrtića Galeb prijavio na javni poziv iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te osigurao maksimalni iznos bespovratnih sredstava. Za izgradnju i opremanje Dječjeg vrtića na Krnjevu Gradu Rijeci su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 907.824,01 eura, a za dogradnju vrtića Galeb sredstva u iznosu od 324.905,43 eura.

Novi vrtić gradit će se na lokaciji kontaktne zone starog naselja Zamet-Baredice i novog naselja Krnjevo, odnosno između Nove ceste i Ulice braće Monjac te Becićeve ulice na ukupnoj površini od oko 3.500 m², dok će sam vrtić imati površinu od oko 1.450 m².

Za izgradnju vrtića Krnjevo (Fiume) izrađen je Glavni projekt i predan je Zahtjev za izdavanje Građevinske dozvole. U tijeku je i izrada Izvedbenog projekta s Troškovnikom radova te po dobivenoj Građevinskoj dozvoli i dovršenom Izvedbenom projektu pokrenut će se postupak javne nabave za odabir izvođača radova. Nakon dovršetka postupka javne nabave sklopit će se Ugovor s izvođačem radova i započeti s radovima izgradnje vrtića Krnjevo.

Za dogradnju vrtića Galeb u tijeku je postupak javne nabave za odabir projektanta nakon čega će uslijediti izrada cjelokupne projektne dokumentacije, ishođenje građevinske dozvole i odabir izvođača radova. Vrtić će biti dograđen za dodatne dvije odgojne skupine.

Izgradnja novih vrtića Rastočine i Grdelin prijavljena za dodjelu bespovratnih sredstava

Također, Grad Rijeka je na drugi poziv za dodjelu bespovratnih sredstava – izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova kojeg je raspisalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, prijavio izgradnju novog vrtića Rastočine i te uklanjanje postojećeg i izgradnju novog, većeg vrtića Grdelin. Rezultati prije još nisu poznati.

U Dječjem vrtiću Gardelin projektom uklanjanja postojećeg i izgradnje novog objekta otvorit će se 3 nove odgojno-obrazovne skupine, tako da bi novi objekt brojao 7 odgojnih skupina te omogućio povećanje kapaciteta za 44 djece.

U Dječjem vrtiću Rastočine, projektom izgradnje novog objekta, temeljem glavnog projekta i izdavanja građevinske dozvole, planirano je otvaranje 9 novih skupina ukupnog kapaciteta za 154 djece.

Grad Rijeka sufinancira i čuvanje djece jasličke dobi kod dadilja

Grad Rijeka sufinancira i obrte registrirane za obavljanje djelatnosti.

Ovaj način čuvanja, brige i skrbi o djeci prvenstveno se odnosi na jasličku dob djece, starosti od šest mjeseci do tri godine.

U srpnju 2023. godine bilo je financirano 94 djece kod 21 obrta.

U tijeku je zaprimanje zahtjeva obrta za čuvanje djece za sufinanciranjem. Ti se zahtjevi zaprimaju tijekom kolovoza i rujna.

Povećana izdvajanja za subvencije za smještaj djece u privatne vrtiće, najavljeno otvaranje dodatnih kapaciteta za oko 65 jasličara

Također, kako bi što veći broj djece bio obuhvaćen programom predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi djece rane i predškolske dobi, Grad Rijeka sufinancira i rad privatnih vrtića u Rijeci te smještaj djece u vrtiće na području drugih gradova. Grad Rijeka sufinancira i privatne vrtiće, tzv. vrtiće drugih osnivača.

Ove je godine značajno povećana subvencija za smještaj djece u vrtićima drugih osnivača, na način da je po djetetu jasličke dobi subvencija iznosi mjesečno 260,00 eura, a za djecu vrtićke dobi 200,00 eura mjesečno po djetetu. Ukupno je za ovaj program proračunom osigurano za 2023. ukupno 1.151.460,00 eura, dok će u 2024. godini biti planirano 1.419.840,00 eura.

U pedagoškoj 2022./2023. godini u prosjeku je u dječje vrtiće drugih osnivača bilo upisano 498 djece s prebivalištem na podruju Grada Rijeke. Po pristizanju zahtjeva za sufinanciranje u listopadu, bit će poznato koliko je djece koja ispunjavaju uvjete sufinanciranja, upisano u dječje vrtiće drugih osnivača u novoj pedagoškoj godini.

Sukladno mjerilima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe, a prema prijavama dječjih vrtića na Javni poziv za ostvarenja prava na sufinanciranje, kapacitet dječjih vrtića drugih osnivača na području grada Rijeke je 576 djece.

Dječji vrtići drugih osnivača najavili otvaranje dodatnih kapaciteta u toku nove pedagoške godine, čija bi realizacija značila upis još oko 65 djece. Točna brojka bit će poznata u listopadu kada budu predani zahtjevi za sufinanciranje.

Slijedom iskazanih potreba roditelja, Grad Rijeka već godinama provodi i sufinanciranje djelatnosti dječjih vrtića na području drugih gradova i općina, a godišnje se radi o 20-ak djece.

Inače, za gradske i vrtiće drugih osnivača samo u 2023. godini Grad Rijeka izdvaja ukupno oko 13 milijuna eura.  Sukladno mjerilima Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe, a prema prijavama dječjih vrtića na Javni poziv za ostvarenja prava na sufinanciranje, kapacitet dječjih vrtića drugih osnivača na području grada Rijeke je 576 djece.

Povećanje plaća zaposlenika u gradskim vrtićkim ustanovama Rijeka, Sušak i More

Nakon provedenih pregovora u lipnju su potpisani i kolektivni ugovori kojim su povećana materijalna prava zaposlenika u gradskim vrtićkim ustanovama Rijeka, Sušak i More.

Potpisom kolektivnog ugovora, ukupna bruto plaća zaposlenicima u gradskim vrtićkim ustanovama Rijeka, Sušak i More povećana je u rasponu od 6 do 28 %, što u prosjeku iznosi 15,26 %.

Uvažavajući odredbe potpisanog kolektivnog ugovora, za plaće zaposlenika u gradskim vrtićima u proračunu za 2023. godinu planira se osiguravanje 12.744,978 eura, što predstavlja uvećanje od 4.805,925 eura u odnosu na dosadašnji plan.

Plaće su povećane za prosječno 26% za odgajatelje sa višom stručnom spremom te za odgajatelje koji imaju visoku stručnu spremu, i to kumulativno na već ostvarenih 10 % povećanja plaća do kraja 2022. godine.

Ovim povećanjem plaće zaposlenih u dječjim vrtićima kojima je Grad Rijeka osnivač izjednačena su s plaćama zaposlenika u osnovnim školama.

Temeljem otvaranja novih odgojno-obrazovnih skupina lani je zaposleno ukupno 26 novih djelatnika, a ove godine njih još 9 te u sve tri gradske vrtićke ustanove ukupno radi 648 djelatnika.

Radovi tekućeg i investicijskog održavanja ostalih gradskih vrtića

Osim navedenih radova, kao i svakog ljeta, u gradskim se vrtićima odvijaju radovi tekućeg i investicijskog održavanja.

U vrtiću Turnić saniraju se zidovi i stropovi odgojnih skupina, a ugovorena vrijednost radova je 56.054,39 eura. U tijeku su radovi u vrtiću Galeb na sanaciji zidova i stropova odgojnih skupina vrijedni 20.625,00 eura, u vrtiću Srdoči u tijeku je zamjena drvenih obloga terasa, za što je planirano izdvojiti 18.875,00 eura, dok se u vrtiću Vidrice izvodi sanacija zidova i stropova odgojnih skupina te ličenje dijela stolarije, procijenjene vrijednosti 23.750,00 eura.

Dovršeni su radovi u vrtiću Krnjevo na sanaciji podova i zidova odgojnih skupina te zamjeni dijela stolarije vrijedni 37.743,55 eura, radovi uređenje sanitarnih čvorova, podova i zidova odgojnih skupina u vrtiću Zamet vrijedni 27.422,43 eura te uređenje sanitarnih čvorova, podova, stropova i zamjena rasvjetnih tijela odgojnih skupina u vrtiću Maestral vrijedno 16.000,00 eura.