Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović primili su novog turskog veleposlanika, Nj.E. Mustafu Babüra Hızlana.

Kako se radi njegovom prvom posjetu Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci nakon što je prije osam mjeseci preuzeo funkciju veleposlanika, čelnici Županije i Grada predstavili su turskom veleposlaniku Primorsko-goransku županiju i Rijeku te neke mogućnosti suradnje.

Župan Komadina istaknuo je multikulturalnost, multietničnost i tolerantnost kojom se regija ponosi. Istaknuvši najdominantnije gospodarske aktivnosti – turizam, promet, energetiku i brodogradnju, župan Komadina skrenuo je pozornost na činjenicu da Primorsko-goranska županija nudi najveće mogućnosti u Hrvatskoj u segmentu greenfield investicija te se osvrnuo na postojanje najveće poslovne zone Kukuljanovo na području Grada Bakra te zone Miklavija na području Općine Matulji.

Zamjenik gradonačelnika Filipović upoznao je gosta s osnovnim značajkama grada Rijeke naglasivši projekt Europske prijestolnice kulture 2020 koji nudi dodatne mogućnosti za zajedničku suradnju s turskim parterima. Također je podsjetio na pokušaje uspostave bratimljenja s turskom lukom Izmir kao i na djelovanje Hrvatsko-turskog društva prijateljstva u Rijeci koje kroz aktivnosti na kulturnom, znanstvenom, sportskom, gospodarskom, religijskom i društvenom planu promiče prijateljstvo između dviju zemalja.

Novog turskog veleposlanika Babüra Hızlana primili su župan Komadina i zamjenik riječkog gradonačelnika Filipović

Novog turskog veleposlanika Babüra Hızlana primili su župan Komadina i zamjenik riječkog gradonačelnika Filipović

Zahvalivši domaćinima na dobrodošlici veleposlanik Babür Hızlan složio se da su brojne mogućnosti zajedničke suradnje s turskim partnerima. Naglasio je da je dosadašnji interes turskih tvrtki u Hrvatskoj bio uglavnom usmjeren na područje turizma te da su dosadašnja ulaganja realizirana na području južne i srednje Dalmacije te da bi Rijeka u tom smislu mogla predstavljati dodatno područje interesa. Također je istaknuo da postoji i interes turskih partnera za realizaciju projekata iz segmenta obnovljivih izvora energije, ali i tekstilne industrije budući da u Hrvatskoj postoje turski proizvodi koji se, međutim, ne prodaju pod imenom turskih brendova. Kao jedan od mogućih oblika suradnje spomenuta je i mogućnost povezivanja Zračne luke Rijeka sa zračnom lukom u Istanbulu koja bi svojim planovima izgradnje novoga aerodroma prerasla u najveću zračnu luku na svijetu.

Veleposlanik Babür Hızlan je istaknuo kako je Turska otvorena i zainteresirana za suradnju na projektu Europske prijestolnice kulture te je ponudio pomoć u povezivanju Rijeke i Izmira, istaknuvši kako se radi o gradovima koji dijele neke zajedničke karakteristike, poput činjenice da su i jedan i drugi grad najveće su luke u svojim zemljama.

U sklopu posjeta Rijeci, veleposlanik Babür Hızlan susreo se s predstavnicima Lučke uprave Rijeka i Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka, tijekom večernjih sati planiran je susret s predstavnicima islamske zajednice u Rijeci te veleposlanikovo prisustvovanje otvaranju Ciklusa turskog filma u Art-kinu Croatia.