Predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije održali su prijam za novoimenovanog mađarskog veleposlanika u Hrvatskoj, Nj.E. dr.sc. Csabu Demcsáka.

Prijam za mađarskog veleposlanika održali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenik župana Petar Mamula. Na prijamu je u prvom redu istaknuta dobra suradnja Mađarske te Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke te obostrana želja za nastavkom i unapređenjem suradnje prvenstveno na gospodarskom polju, ali i na području turizma, energetike, obrazovanja, kulture te zajedničkog rada kroz EU projekte.

Veleposlanik Demcsák naglasio je važnost suradnje na gospodarskom planu, posebice u trenutnoj situaciji kada je pandemija koronavirusa ostavila značajne posljedice na gospodarstvu obiju zemalja. Naglasio je kako postoji neupitan interes Mađarske za nastavkom korištenja potencijala Riječke luke. U skladu s time, spomenuo je i predstojeći susret s predstavnicima Lučke uprave Rijeka, od kojih očekuje saznati detalje o daljnjem razvoju riječke luke u bliskoj budućnosti. Također, mađarske tvrtke izuzetno su zainteresirane za korištenje kapaciteta budućeg terminala za ukapljeni plin (LNG) na Krku.

Novi mađarski veleposlanik u RH Csaba Demcsák

Novi mađarski veleposlanik u RH Csaba Demcsák

Zaželjevši dobrodošlicu u Rijeci, gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo dobrim rezultatima riječke luke u svibnju, posebice činjenicom da velik udio u povećanju prometa ima upravo pretovar robe vezan uz specijalni vlak Rijeka – Budimpešta. Izrazio je uvjerenje kako uz izgradnju nizinske pruge, kao i svojim cijenama i uslugama, riječka luka može biti konkurentna u odnosu na Kopar i Trst. Na sastanku je istaknuta i važnost nastavka ulaganja INA-e u riječku rafineriju. S važnošću suradnje na gospodarskom planu, posebice putem riječke luke i LNG terminala, složio se i zamjenik Mamula.

Veleposlanik Demcsák izrazio je uvjerenje kako će Hrvatska, a posebice naša regija zbog svoje sigurnosti, ali i lake dostupnosti automobilom, biti jedna od glavnih destinacija mađarskih turista ovog ljeta.

Posebnu važnost veleposlanik je dao suradnji sa Sveučilištem u Rijeci te je spomenuo da će se u rujnu ove godine otvoriti lektorat za mađarski jezik, čime će se mađarski jezik, osim u Zagrebu i Osijeku, moći učiti i na riječkom sveučilištu.

Razgovaralo se i o prijateljskoj suradnji između Rijeke i Csepela, 21. samostalnog distrikta Budimpešte, koja postoji još od 1998. godine te o projektu Rijeka – Europska prijestolnica kulture u 2020. godini, koji uslijed pandemije koronavirusa upravo prolazi kroz proces nužne prilagodbe, u čemu će ulogu imati i suradnja s mađarskim partnerima.

Bila je riječ i o mađarskoj manjini koja živi i djeluje u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, koja nije brojna, ali je zato iznimno aktivna. Odnedavno, Udruga Demokratska zajednica Mađara u PGŽ dobila je i novi prostor u Vili Ani na Pećinama, koji će biti dom i novog počasnog konzula u Rijeci.

S obzirom na izvrsnu suradnju, koju Mađarski institut iz Zagreba – Kulturni odjel Veleposlanstva Mađarske u RH već dugi niz godina ima s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskoga primorja Rijeka, nagoviještena je mogućnost nastavka suradnje. Posebno su istaknuta i dva projekta na kojima je Primorsko-goranska županija surađivala s mađarskim partnerima, REFREsh i Fokus IN CD te je izražena obostrana želja da se i budućnosti nastavi suradnja kroz druge EU projekte.

Svrha projekta REFREsh je revitalizacija stare industrijske baštine s ciljem prenamjene iste u društveno korisne objekte, a za potrebe kreativnih i kulturnih industrija. Projekt Fokus IN CD odnosi se na razvoj alata za e-učenje, kako za bolesnike tako i za zdravstvene djelatnike, s ciljem unapređenja znanja o celijakiji.

Veleposlanik je u posjet Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji došao u pratnji svojih suradnika, savjetnika Jánosa Dezsőa, ravnatelja Mađarskog instituta u Zagrebu – Kulturnog odjela Veleposlanstva Mađarske te Lászla Rébera, prevoditelja i suradnika u Veleposlanstvu.