Uoči sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke, članovi Gradskog vijeća obišli su gradilište nove bolnice KBC-a Rijeka na Sušaku.

Na Sveučilišnom kampusu, nazočne su uoči obilaska pozdravili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, ravnatelj KBC-a Rijeka dr.sc. Alen Ružić i državni tajnik Ministarstva zdravstva i predsjednik Upravnog vijeća KBC-a prim. Željko Plazonić.

Prema riječima gradonačelnika Marka Filipovića izgradnja Bolnice za majku i dijete napreduje čak i brže od planiranih rokova i dokaz je dobre suradnje Grada Rijeke, Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva. „Prema trenutnim planovima do sredine iduće godine radovi na izgradnji objekta bi trebali biti gotovi, a do kraja 2022. planiran je i završetak radova na opremanju bolnice. Na ovaj novi lokalitet bolnice preselit će se veliki dio odjela, praktički cijela Dječja bolnica i ginekologija kao i svi laboratoriji KBC-a. Vjerujem kako završetak izgradnje nove bolnice željno iščekuju ne samo Riječani i stanovnici Primorsko-goranske županije već i stanovnici Istarske i Ličko-senjske županije koji gravitiraju našem KBC-u jer će se time podignuti razina zdravstvene zaštite na širem riječkom području, ali i području cijele naše županije pa i šire“, istaknuo je Filipović.

Ravnatelj KBC-a Alen Ružić potvrdio je kako radovi teku prema planu i istaknuo kako će se kada za to dođe vrijeme preseljenje vršiti prema posebno razrađenom planu i kako će se seliti jedna po jedna djelatnost. „Ovom prilikom želim zahvaliti Vladi premijera Andreja Plenkovića, Ministarstvu zdravstva kao i državnom tajniku Ministarstva zdravstva na pomoći i podršci u financiranju izgradnje ove nove bolnice, kao i na podršci Gradu Rijeci. Ovaj je projekt rezultat zajedničke suradnje i sinergije i bez toga ne bi ga bilo moguće ostvariti“, rekao je Ružić.

Dobru suradnju na državnoj i lokalnoj razini istaknuo je i državni tajnik Ministarstva zdravstva Željko Plazonić. „Bez kvalitetne suradnje Vlade Republike Hrvatske sa županijskom i lokalnom zajednicom ovaj praktično najveći projekt zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj ne bi bio moguć. Iskoristit ću priliku i da pohvalim izvođače radova, tvrtke Kamgrad i GP Krk koji su u teškim okolnostima, budući se već duže vrijeme borimo s pandemijom, dobrom organizacijom poslovanja ipak uspjeli izvršavati sve radove u roku, pa čak i prije planiranih rokova“, završio je Plazonić.

Na sušačkom lokalitetu KBC-a Rijeka u punom jeku su radovi započeti u rujnu 2019., na izgradnji nove riječke Bolnice za majku i dijete. Novi kompleks će objediniti sve bolničke sadržaje trenutno smještene na lokalitetu Kantrida s Klinikom za ginekologiju i porodništvo te novim laboratorijskim prostorima. Osim medicinskih sadržaja gradi se i zgrada tehno-ekonomskog bloka kao i parkirališni prostori.

Radovi se odvijaju u očekivanim rokovima, završetak radova očekuje se u prvoj polovici 2022., a useljenje u nove bolničke prostore u drugoj polovici 2022.

U izgradnju nove bolnice Grad Rijeka je prepuštanjem nekretnina, dodjelom prava građenja bez naknade i odricanjem od komunalne naknade uložio oko 45 milijuna kuna..

Nova bolnica će ukupno imati 45.000 četvornih metara površine na devet etaža, od toga dvije podzemne. Kompleksan projekt uključuje prostor za klinike dječje bolničke zaštite, Kliniku za ginekologiju i porodništvo te tehnološko-gospodarski blok i višeetažno parkiralište.

U nadzemnim etažama pored Klinike za pedijatriju i Klinike za ginekologiju i porodništvo bit će smješteni i svi bolnički laboratoriji objedinjeni za potrebe čitavog KBC-a s obzirom na to da će biti preseljen i Klinički zavod za transfuzijsku medicine, odnosno prostori za dobrovoljne davatelje krvi. Pored toga u Novoj bolnici bit će smještena moderna kuhinja za cijeli KBC, u sklopu kompleksa bit će i ekološki prihvatljiv pogon za samostalno zbrinjavanje biološkog otpada.
Izvođači radova su tvrtke Kamgrad i GP Krk.

Obilazak gradilišta nove bolnice na Sušaku za članove Gradskog vijeća Grada Rijeke Istodobno je u tijeku i izrada idejnog projekta i sveobuhvatne studije izvedivosti za izgradnju i rekonstrukciju objekata III. faze nove bolnice na Sušaku i preseljenja cijelog KBC-a na jedinstveni lokalitet. Do kraja ove godine će konzultanti koje je odabrala Europska investicijska banka na javnom natječaju, izraditi studije isplativosti i izvodljivosti te idejno rješenje kao podlogu za prijavu na europske fondove.

KBC Rijeka će dovršetkom projekta nove bolnice dobiti kvalitetne, suvremene, izvodive i realne prijedloge rješenja, koji će Riječanima, ali i svima koji koriste usluge riječke bolnice jamčiti – kvalitetnu, suvremenu i efikasnu uslugu zdravstvene zaštite nekoliko desetljeća unaprijed, kao i budućim generacijama.

KBC Rijeka uslugama pokriva pacijente i korisnike s područja Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije te mu u određenim segmentima inkliniraju i pacijenti iz drugih područja zemlje.