Svečanom akademijom koja će se održati u utorak, 3. prosinca u prostorijama Zajednice Talijana – Circolo, te prigodnim programima obilježit će se 25. obljetnica postojanja Matice Slovačke Rijeka.

Program obilježavanja započinje u utorak, 3. prosinca u prostoru Matice Slovačke, Korzo 35, otvorenjem izložbe radova članova keramičke radionice i fotografija narodnih nošnji. U Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka, Korzo 24, u 17 sati bit će otvorena izložba o obitelji Pejačević i kulturno-povijesnim vezama Hrvata i Slovaka, dok će se u prostoru Zajednice Talijana – Circolo, u 18,30 sati, održati Svečana Akademija s kulturnim programom MS Rijeka i gostiju.

Matica Slovačka Rijeka osnovana je 3. prosinca 1994. Danas broji 65 članova te je jedna od petnaest članica Matica slovačkih koja djeluje unutar matične udruge Savez Slovaka. Udruga kroz različite aktivnosti i radionice, nastoji očuvati slovačku kulturu, jezik te narodne običaje Slovaka na području Primorsko-goranske županije.

Matica Slovačka svoje aktivnosti predstavlja prigodom obilježavanja slovačkog državnog praznika Dana ustava Slovačke Republike, kada organizira Dane slovačke kulture i predstavlja slovačku kuhinju, tradicionalne slovačke suvenire, pjesme i ples.

Financijski pokrovitelji su Matica Slovenska, Savez Slovaka u Republici Hrvatskoj, Ured za iseljenje Slovaka, Savjet za nacionalne manjine, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.

Skip to content