Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka i Katedra za neurologiju Medicinskog fakulteta
Sveučilišta u Rijeci, uz podršku Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Nastavnog zavoda za javno Primorsko-goranske županije, i ove se godine priključuju obilježavanju Dana crvenih haljina, na riječkom Korzu, u četvrtak, 6. veljače 2020.
od 12 sati.

Ova se zdravstveno-edukativna akcija održava drugu godinu zaredom, u organizaciji
Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog neurološkog društva, s ciljem podizanja svijesti o rizicima žena za moždani udar. Važno je upozoriti na ozbiljne posljedice zanemarivanja simptoma i potrebu promjene načina života, biti svjestan čimbenika rizika te poduzeti odgovarajuće mjere koje smanjuju šanse za nastanak moždanog udara.

Obilježavanje Dana crvenih haljina započet će na riječkom Korzu u četvrtak, 6. veljače 2020., od 12 sati, gdje će se računati rizici za moždani udar i educirati stanovništvo.

U 14 sati u Gradskoj vijećnici predavanja će održati:

  • doc. dr. sc. Vladimira Vuletić – Važnost Dana crvenih haljina
  • prof. dr. sc. Alen Ružić – Specifičnost srčanog udara kod žena
  • dr. sc. David Bonifačić – Specifičnost moždanog udara kod žena
  • Život nakon moždanog i srčanog udara – iskustva pacijentica

Dan crvenih haljina je akcija koju su pokrenuli u SAD-u radi podizanja svjesnosti o rizicima i specifičnostima moždanog i srčanog udara kod žena. Edukacijama i utjecajem na osvješćivanje rizika moždanog udara na žene te promjenom životnih navika smanjena je smrtnost žena od moždanog i srčanog udara za 30%.
Nosimo crveno cijeli tjedan! Podržimo žene koje su preboljele moždani udar i osvijestimo moguću prevenciju i danas postojeće načine hitnog aktivnog liječenja moždanog udara (tromboliza i mehanička trombektomija)!

#nosicrveno

Skip to content