U četvrtak, 16. ožujka 2017. godine, u 11 sati, u Informativnom centru Grada Rijeke (Ri-info), Korzo 18 b, održat će se konferencija za medije na kojoj će biti najavljen program obilježavanja Dana darovitih učenika u Rijeci.

Konferenciji će prisustvovati:

  • Jasna Arrigoni, prof., predsjednica Centra za poticanje darovitosti
  • Khaldoun Sukhnie, predstavnik Društva roditelja darovite djece „Lodur“
  • Marina Peranić-Ševeljević, savjetnica u Odjelu gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke

Udruga Centar za poticanje darovitosti Rijeka i Društvo roditelja darovite djece „Lodur“ u suradnji s Odjelom gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke, organiziraju aktivnosti uz obilježavanje Dana darovitih učenika u tjednu od 20. do 25. ožujka 2017. godine.

Programom su predviđeni predavanja, radionice, igraonice, predstavljanja, stručni skup i drugo na različitim lokacijama u Rijeci.

Programom obilježavanja želi se skrenuti pozornost javnosti, posebice stručne, na prava darovite djece i odgojno-obrazovne potrebe koje proizlaze iz njihovih specifičnih osobina. Kroz razmjenu ideja i iskustava namjerava se senzibilizirati javnost o važnosti prepoznavanja i njegovanja darovite, kreativne i talentirane djece i mladih kao budućih pokretača našeg društva.

Prema preporuci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta 2013. godine se po prvi puta u školama Republike Hrvatske obilježio Dan darovitih učenika. Znanstveno i praktično bavljenje problemima darovitih i talentiranih pojedinaca je u RH nedovoljno razvijeno. Svjetska i europska iskustva su daleko ispred naših. Godine 2011. po prvi puta je obilježen Europski dan talentiranih i darovitih. Stoga se uvođenjem Dana darovitih učenika želi afirmirati spoznaja o potrebi organiziranja sustavne brige za takve pojedince, prije svega u obrazovnom sustavu RH.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Iva Balen