U sklopu Dana narcisa, posvećenog ranom otkrivanju raka dojke, u Rijeci će se u organizaciji Udruge žena operiranih dojki Nada iz Rijeke održati humanitarna prodaja narcisa.

Dan narcisa, koji se u Hrvatskoj održava po 23. put, u Rijeci će se obilježiti humanitarnom prodajom narcisa u subotu, 23. ožujka. Na štandu postavljenom na Korzu, ispred zgrade Grada Rijeke od 9 do 13 sati građani će imati priliku kupnjom narcisa sudjelovati u humanitarnoj akciji te se educirati o ovoj vrsti malignoma. Osim tijekom akcije na Korzu, u petak, 22. ožujka narcisi će se od 11 do 12 sati prodavati na Medicinskom fakultetu.

U humanitarnoj akciji prikupljaju se sredstva za bolesničke krevete za Klinike za kirurgiju Zavoda za opću i onkološku kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeke, kao i za rad Udruge žena operiranih dojki Nada iz Rijeke. Kako je kazala predsjednica udruge Ivanka Penko, u posljednje vrijeme broj članica udruge narastao je na preko 150, što pokazuje je rad udruge na pružanju podrške ženama oboljelim od karcinoma dojke.

Kako je kazala voditeljica Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Helena Glibotić Kresina, karcinom dojke najčešći je malignom kod žena i predstavlja vodeći uzrok smrtnosti od raka u ženskoj populaciji, od kojeg u Hrvatskoj godišnje umire prosječno tisuću žena. U Primorsko-goranskoj županiji u 2017. godini od raka dojke liječilo se 200-tinjak osoba, a umrlo ih 69, što predstavlja smanjenje smrtnih slučajeva u odnosu na godinu ranije. Iako najčešće pogađa žene od 40 do 50 godina, zabrinjavajući je trend otkrivanja raka dojka kod sve mlađih žena.

Ovu vrstu karcinoma je moguće spriječiti redovitim mjesečnim samopregledima, fizikalnim pregledom kod liječnika ginekologa jednom godišnje, ultrazvučnim pregledom u mlađim dobnim skupinama te mamografskim pregledom osoba starijih od 40 godina. Upravo mamografski pregled predstavlja najučinkovitije sredstvo za rano otkrivanje bolesti, dakle u onim stadijima bolesti kad je izliječene moguće. Jer, svaki karcinom je izlječiv – karcinom nije smrtonosna bolest ako se na vrijeme otkrije.

U Primorsko-goranskoj županiji je 2004. godine, a u cijeloj Hrvatskoj dvije godine kasnije, započeo je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju. Prema riječima Ines Malić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, odaziv na besplatne preglede za koje žene dobivaju poziv na kućnu adresu iz ciklusa u ciklus je sve veći i trenutno iznosi oko 60%. Sva pitanja vezana uz Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u PGŽ-u mogu se dobiti putem besplatnog broja telefona 0800 200 041.

Podršku obilježavanju Dana narcisa, ali i svim drugim akcijama Udruge žena operiranih dojki Nada iz Rijeke, kontinuirano daju Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke i Primorsko-goranskom županska županija. Pored Grada i Županije, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i studenata Medicinskog fakulteta u Rijeci, u organizaciji Dana narcisa sudjeluje i čak 80 učenika Medicinske škole rijeka, zatim Liga protiv raka PGŽ, Udruga medicinskih sestara, HNK Ivana pl. Zajca te ostale općine i gradovi u PGŽ.

Skip to content