Nizom aktivnosti, od šetnje Molo Longom do javnih predavanja, u Rijeci će se od 4. do 7. rujna obilježiti Međunarodni dan fizoterapije.

Kako je kazala Jasminka Hržić-Grubelić iz Medicinske škole u Rijeci, Međunarodni dan fizioterapije, koji se obilježava 8. rujna, prilika je za podizanje svijesti o ulozi koju fizioterapija ima u podizanju kvalitete života i zdravlja, ali i o ulozi zanimanja fizioterapeut u razvoju struke radi unaprjeđenja ponude usluga zdravstvenog turizma PGŽ i Hrvatske.

Bogatim programom želi se ukazati na važnost kretanja u očuvanju zdravlja i podizanju kvalitete života, ali i liječenju i kontroli simptoma različitih kroničnih stanja. Nizom predavanja posebno se želi ukazati koliko je kretanje, a potom i fizioterapija, može pomoći u održavanju mentalnog zdravlja, ali i pomoći kod mentalnih bolesti, poput depresije.

Program započinje u utorak, 4. rujna, kada će od 9 do 10 sati na Molo Longu biti organizirana šetnja i kratka tjelovježba tijekom šetnje, koju će voditi djelatnici KBC Rijeka i učenici, budući fizioterapeutski tehničari, te nastavnici s Medicinske škole u Rijeci.

U četvrtak, 6. rujna od 10 do 12 sati u šatoru Crvenog križa na Jadranskom trgu održat će se akcija „Tjelesna aktivnost za život“. S ciljem ukazivanja na značaj tjelesne aktivnosti u prevenciji, liječenju i kontroli simptoma različitih kroničnih stanja, učenici i nastavnici Medicinske škole i djelatnici KBC-a Rijeka zainteresiranim će građanima mjeriti krvni tlak, davati opće smjernice u prevenciji pada, prezentirati vježbe za poboljšanje motoričkih sposobnosti te masažu vratne kralježnice.

Obilježavanje Međunarodnog dana fizioterapije završava javnom tribinom „Fizioterapija i mentalno zdravlje“. O mentalnom zdravlju govorit će dr. Valentino Rački, fizioterapeut u riječkoj bolnici Karlo Horvat prezentirat će kako pokret može dovesti do smanjenja tegoba i upalnih procesa ili pak ublažavanju dijagnoza kao što je Alzheimerova bolest, dok će Kristijan Zulle, predavač na Fakultetu zdravstvenih studija, prezentirati potrebe za kretanjem kroz različitih dobnih skupina temeljem smjernica Svjetske zdravstvene organizacije.

Minimalne potrebe za kretanjem ovise o dobnoj skupini, pa tako djeca i mladi od 5 do 17 godina trebali imati minimalno jedan sat srednjeg ili intenzivnog kretanja dnevno, osobe od 18 do 60 godina trebali bi imati minimalno 150 minuta tjelesne aktivnosti srednjeg intenziteta, odnosno 85 minuta aktivnosti većeg intenziteta tjedno, dok se za starije od 60 godina preporuča 150 minuta aktivnosti srednjeg intenziteta tjedno. Kad govorimo o potrebi za minimalnim kretanjem od 150 minuta tjedno, govorimo o 30 minuta aktivnosti tjedno tijekom radnog tjedna.

„Tjelesnu aktivnost moramo prilagoditi svojim fizičkim kapacitetima, a kad govorimo o potrebi za minimalnom aktivnošću, to ne znači da moramo tražti 150 minuta tjedno. Često si si zadajemo prevelike ciljeve, a u tjelesnu aktivnost se ubraja sve, od žustrijeg hodanja do penjanja stepencima, s time da bi aktivnost trebala trajati barem 10 minuta,“ kazao je Zulle, dodavši da je ispunjavanje minimalnih potreba dovoljno za očuvanje zdravlja, dok bi se dvostruko više trebalo kretati želimo li poboljšati kvalitetu svog zdravlja i života.

Na javnoj će tribini sudjelovati i dr. Vlasta Brozičević iz Termi Selce, koja će predavati na temu „Fizioterapija i mentalno zdravlje: vrhunski sportaš = vrhunsko mentalnog zdravlje“, dok će Alenka Vondra Butigan i Dorotea Šuvljak iz vlastitog iskustva u radu s  odraslim mentalno oboljelim osobama o pozitivnom djelovanju fizioterapije.

Pored Medicinske škole, u programu sudjeluju KBC Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci i Poliklinika Terme Selce u suradnji s Dječjim vrtićem Rijeka, Domom za starije osobe „Kantrida“, Crvenim križem Rijeka, Društvom multiple skleroze PGŽ i Sportskim savezom osoba s invaliditetom grada Rijeke, čiji će se članovi aktivno uključiti u javno-edukativne akcije.