U utorak, 1. listopada 2019. godine, od 10 do 13 sati, u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“ na riječkom Korzu, na potezu od Bazarigovog prolaza prema Robnoj kući Ri, održat će se obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba te Svjetskog dana srca.

Obilježavanje će se sastojati od niza aktivnosti čiji je cilj skrenuti pažnju na važnost uključivanja osoba starije životne dobi u sva društvena zbivanja, istaknuti njihovu kreativnost i ostale vještine, kao i naglasiti važnost prevencije te brige o zdravlju, s posebnim naglaskom na kardiovaskularno zdravlje, a sve u skladu s geslom ovogodišnjeg Međunarodnog dana starijih osoba: „Putovanje u dobnu jednakost“ te Svjetskog dana srca: „Budi heroj srca – Objećaj“.

Aktivnosti koje će se odvijati na Korzu uključuju: zabavni dio (šah, kartanje i druge zabavne igre), sportski dio (vođena fizička aktivnost za umirovljenike i građane), kreativni dio (prikaz kreativnih uradaka udruga, Klubova umirovljenika itd.), zdravstveni dio (mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi, zdravstveni savjeti kardiologa itd.) te savjetodavni dio. Svi građani, a posebno oni starije životne dobi, pozvani su da se uključe u obilježavanje, a očekuju se i gosti iz Opatije.

Većina aktivnosti bit će u tijeku u 11:30 sati te će tada biti moguće uzeti izjave organizatora i sudionika.

Zbivanja su organizirana u sklopu rada Tematske grupe za Zdravo starenje projekta „Rijeka – Zdravi grad“, a organizatori su Grad Rijeka i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Kliničkim bolničkim centrom Rijeka, Domom zdravlja PGŽ, Gradskim društvom crvenog križa Rijeka, Maticom umirovljenika Rijeke, Domom za starije osobe „Kantrida“, Riječkim sportskim savezom, Filozofskim fakultetom u Rijeci, Hrvatskom liječničkom komorom, Udrugom „Joga u svakodnevnom životu“ Rijeka, Udrugom žena operiranih dojki Nada-Rijeka te Udrugom socijalnih radnika Rijeka.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Iva Balen