U srijedu, 6. ožujka, u 18 sati, u OŠ “Vladimir Gortan“ (Prilaz Vladimira Gortana 2), čeka Vas uzbudljivo druženje povodom „Međunarodnog dana žena“. Vijeće MO “Vojak“ organizira razgovor s prof. dr. sc. Rajkom Jurdana-Šepić uz naslov „Sve što treba znat’ o ženi“, prema naslovu uspješnice grupe Silente.

 

Dan žena- Saša Ostojić- moderator

Dan žena- Saša Ostojić- moderator

Moderator tijeka misli bit će prof. dr. sc. Saša Ostojić, predsjednik MO Vojak. S Rajkom ga veže 40. godina prijateljstva izraslog iz gimnazijskih klupa, uz sličan znanstveni put uronjen u bogatu raznolikost interesa i aktivnosti.

U intuitivnoj spontanoj „povedalnici“, upoznat ćemo Rajku Jurdanu-Šepić. Neuhvatljivu i istovremenu poput kvantne čestice. Govorit će se o životu i „putovanju“ kreativne i jedinstvene sveučilišne profesorice, znanstvenice i dekanice koja je dosegla karijerne vrhunce, ali nije zaboravila živjeti i osvijestiti smisao jednostavnog. Ona je poput akumulatora, u kojeg pohranjujemo energiju za bolje sutra.

Razgovor će razgolititi spoznaju što to danas znači biti ženom koja je sačuvala zaigranu djevojčicu u sebi prenoseći žar života na onaj iskonski, gotovo zaboravljeni način. Profesorica će govoriti i o znanstvenicama koje „muški svijet ozbiljne znanosti“ prečesto zaboravlja, skrivajući ih u svojoj sjeni. U školskoj učionici Rajka Jurdana-Šepić prigodno će izvesti i nekoliko pokusa iz fizike.

Interpretirati će nam i pjesme na čakavskom, uz prigodan izbor na temu žene – u razmeđu ljubavi, sretne i tužne, kao i one tjelesne, uz nezaborav na ženu bez koje ne postoje sva četiri „kantuna“.

Lagani glazbeni međutak, kao ures na izgovoreni tijek pozitivnih misli upriličiti će Lana Hlaban, pjesmom uz gitaru. Ulaz je slobodan, a Vaše mjesto možete rezervirati do 05.03.2024. porukom na e-mail MO“Vojak“: mo.vojak@rijeka.hr

Iz životopisa:

Rajka Jurdana Šepić, astrofizičarka i književnica, redovita profesorica i Dekanica Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Rođena je u „gradu koji teče“, gdje je na Pedagoškom fakultetu diplomirala matematiku i fiziku. Magistrira atomsku i molekulsku fiziku na PMF-u u Zagrebu, a u istom području fizike doktorira s disertacijom iz astrofizike. Znanstveni interes usmjerila je trajno prema fizici zvijezda i edukacijskoj fizici. Nositeljica je najvišeg državnog priznanja za popularizacija znanosti, koju trajno promovira i kroz popularnu radijsku emisiju „Baltazar“. Laureatkinja je i „Nagrade Zaklade Sveučilišta u Rijeci“, „Godišnje nagrada Grada Rijeke“, „Godišnje nagrade Primorsko-goranske županije“ i ponosna nositeljica triju nagrada za nastavnu izvrsnost riječkog sveučilišta. Suosnivačica je i dugogodišnji spiritus movens „Festivala znanosti“ u našem gradu i na državnoj razini, u onom inicijalnom vremenu neimara kada je ta manifestacija privlačila više tisuća radoznalih posjetitelja. Ponosna je na dugogodišnju znanstvenu suradnju sa sveučilištima u Padovi i Harvardu. U ovo potonje posebno je zaljubljena, jer je domom najbogatijega i najstarijega svjetskog arhiva astronomskih snimaka neba koje je njeno prirodno stanište. S neba skida „zvijezde“, one najpozvanije. Vedrinom i znanjem dovela je u Rijeku i jednog nobelovca. Upoznala je i tihu znanstvenicu koja je otkrila prvi pulsar, za čije je epohalno otkriće Nobelom nagrađen njezin mentor.

Rajka je prava „jezična ognjištarka“. Za nju je naš materinji čakavski govor autentična dragocjenost, sve veća rijetkost i vrijednost kojom se trebamo ponositi i koju trebamo čuvati. Ona prati tu „riječ iz naroda“ i posprema je od nezaborava u one sjajne titrave noćne točke, razasute po nebu iznad Kvarnera. Ona ih prepoznaje kao vlastitu djecu i prati njihov život, kao pjesnikinja i znanstvenica. Arhivska je fotometrija istraživanje promjenjivih zvijezda i njihove evolucije, a Rajka je baš nepopravljivi istraživač zvjezdana praha. Evoluirajući kao svi prirodni organizmi, prve stihove napisala je u jedanaestoj godini inspirirana događajima iz djetinjstva, djedom i bakom. „Domaću besedu“, kroz sve moguće inačice čakavice, kao izraz autentične ljepote promovira pisanim i izgovorenim nezaboravom. To čini posebice tijekom uređivanja i vođenja emisije „Puntape“, kultne svakodnevne poetske budnice HR Radio Rijeke na čakavskom, još od 2009. godine. Autorica je dviju samostalnih i urednica četiriju zbirki čakavskih pjesama, među kojima je i zbirka čitane poezije. Zastupljena je u dvije antologije čakavske poezije.

Vrsna je matematičarka, no zna da život nije binaran. Pita se o njegovu smislu, kao i o djetetu u sebi, ljubavi i poštovanju nasmijanih povezanih ljudi. Romantična istinoljubivost njezin je stav i izbor. Kućanski poslovi opuštaju je otvarajući očišćeni prostor i za nove ideje. Njih, unesene u dnevni bioritam, u Rajke ne nedostaje. Prema SI sustavujedna Rajka (Ra) – međunarodna je fizikalna jedinica za hiperaktivnost. Bila je trenericom aerobika i više godina trenirala sportski ples. Voli putovati, vrtlariti, čitati, pisati, znanstveno opismenjavati, biti potpunom strastvenom ženom koja rado sjedne za klavir i obujmi harmoniku. Ona prati život oko sebe, ne propuštajući niti jednu priliku da ga analizira iznutra. Istovremeno je pčela i cvijet. Istražuje, prožima, sažima, dijeli. Sve je to tako tajanstveno i neshvatljivo, da se ne usudi odbiti priliku za svevremenski rast u sebi.

Od cvijeta japanske trešnje, više voli jedino onu lovransku, domaću. Dani su joj prekratki. Rado hoda, povremeno biciklira. Ona nije od onih koji plaču nad sudbinom, u kojoj se uvijek nešto gubi i „zbaštarduje“. Multitasking jest njezin prirodni izričaj. Naučila je raditi origamije i rado će vam poklonit pticu od papira. Voli ljude, životinje i biljke, komunikativna je i uvijek se smije.

Naposljetku, ima dvije velike mane i dvije velike vrline: mane su što govori brzo i puno. Vrline – isto to dvoje.

Prof. dr. sc. Saša Ostojić