U povodu Svjetskog dana nepušenja na postamentima na Korzu postavljena je izložba učeničkih plakata.

Ovogodišnji dan nepušenja, Svjetska zdravstvena organizacija obilježava pod nazivom „Odluči prestati, obećaj da prestaješ danas!“, ukazujući kako je pandemija covid 19 utjecala na mnoge pušače osvijestila važnost osobne odgovornosti brige  za zdravlje, ukazujući na važnost poznatih rizika koje sami kontroliramo poput prehrane, fizičke aktivnosti i pušenja.

Od posljedica pušenja svake godine umre 6 milijuna ljudi, s time da premine čak 600 tisuća ljudi koji su izloženi pasivnom pušenju. U Hrvatskoj su 30% odrasle populacije pušači, a svake godine u zemlji od posljedica pušenja premine devet tisuća ljudi.

Kako bi potaknuo pušače na prestanak pušenja, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije pripremio je izložbu učeničkih radova.

Marina Medarić, Marko Filipović, Karla Mušković, Đulija Malatestinić i Vladimir Mićović

Marina Medarić, Marko Filipović, Karla Mušković, Đulija Malatestinić i Vladimir Mićović

Otvorenju izložbe radova prisustovali su ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ-a Đulija Malatestinić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović te pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković.

Zamjenik gradonačelnika Filipović istaknuo je negativan utjecaj pušenja na zdravlje, pozvavši građane da naprave prestanu pušiti – za sebe, za svoju obitelj, za svoje zdravlje.

Obilježavanje ovog dana povezano je i sa završetkom  provođenja ciklusa radionica programa „Trening životnih vještina“ za proteklu školsku godinu. Programom  se u školama promiče  zdravlje i osobni razvoj učenika.  Program se provodi od 2005. godine u više od 50 osnovnih škola Primorsko-goranske županije, od čega 23 iz grada Rijeke. Svake godine u njemu sudjeluje više od 500 razreda i gotovo 10 000 djece.

Grad Rijeka sufinancira program Trening životnih vještina od 2008. godine, a u 2021. godini za njegovo provođenje osigurano je 110 tisuća kn.

Riječki učenici kroz Trening životnih vještina uče o opasnostima pušenja

Riječki učenici kroz Trening životnih vještina uče o opasnostima pušenja

Program „Trening životnih vještina“, osim što pruža informacije o štetnosti rizičnih ponašanja i konzumiranja cigareta, alkohola i droge, razvija samopouzdanje te socijalne i druge životne vještine u svakodnevnom donošenju odluka i suočavanju s pritiskom okoline. Program je namijenjen učenicima od 3. do 7. razreda osnovne škole, a godišnje se u svakom razredu s učenicima održi 8 do 10 sati radionica koje se uklapaju u zdravstveni odgoj.

Evaluacija provedbe programa iz 2010. godine u 6. i 7. razredima osnovnih škola  u Primorsko-goranskoj županiji pokazala je smanjenje konzumiranja sredstva ovisnosti od 30-50 % u onom školama koje su program provele u cijelosti i kvalitetno. Posljednje ispitivanje NZJZPGŽ s učenicima svih 8. razreda osnovnih škola iz 2018. godine u usporedbi sa 2007. godinom pokazuje kako je broj učenika koji su do osmog razreda probali pušiti prepolovljen s 47% na 22%, dok je konzumiranje  alkohola smanjeno za trećinu sa 71% u 2007. godini na 50% u 2018. godini. Najrizičniji oblici ponašanja poput pušenja prije 7. razreda smanjeni su pak za 60%, dok je učitalo pijenje alkohola (10 i više puta u zadnjih 12 mjeseci) smanjeno čak i do 70% !

Program je od strane Vladina ureda za droge označen kao jedna od dva hrvatska primjera dobre prakse pri Europskom centru za praćenje droga (EMCDDA).