Svečanom sjednicom Senata održanom na Građevinskom fakultetu svečano je obilježen 51. Dan Sveučilišta u Rijeci – Dies Academicus.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su priznanja počasnim profesorima (Honoris Profesor) ovogodišnjim laureatima Slobodanu Ribariću i Giovanniju Durbianu, a rektorica Snježana Prijić-Samaržija dodijelila je i rektorovu nagradu studentici generacije Lauri Manin, studentici druge godine sveučilišnog diplomskog studija Sanitarno inženjerstvo na Medicinskom fakultetu. Prilikom uručivanja nagrade istaknuto je kako je Manin nagrađena i Dekanovom nagradom za svoj rad i izvrstan akademski uspjeh.

Temeljem prijedloga fakulteta i mišljenja Stručnog vijeća Doktorske škole dodijeljene su i Nagrade za izvrsnost najboljim studentima odnosno alumnima doktorskih studija.

U kategoriji društvenih i humanističkih znanosti te umjetničkog područja dobitnica Nagrade za izvrsnost je Nadja Čekolj koja je doktorski studij  Pedagogija završila na  Filozofskom fakultetu u Rijeci, a trenutno je zaposlena kao viša asistentica na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci.

U kategoriji biomedicine i zdravstva, biotehničkih i interdisciplinarnih znanosti, dobitnik Nagrade za izvrsnost je Valentino Rački, alumni doktorskog studija Biomedicine Medicinskog fakulteta u Rijeci.  Doktorsku disertaciju „Primjena sekvenciranja cijelog egzoma u istraživanju genetičke osnove Parkinsonove bolesti“  obranio je  22. siječnja ove godine pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Vladimire Vuletić.

U kategoriji prirodnih i tehničkih znanosti Nagrada za izvrsnost dodijeljena je Anti Sikirici, studentu Doktorskog studija iz područja Tehničkih znanosti  Tehničkog fakulteta u Rijeci kojeg mentorira prof. dr. sc. Lado Kranjčević. Sikirica trenutno radi kao asistent u Centru za napredno računanje i modeliranje Sveučilišta u Rijeci te je vanjski suradnik na Tehničkom fakultetu u Rijeci.

Osim uspjeha na studiju, Sveučilište u Rijeci vrednuje i nagrađuje i ostale aktivnosti kojima se studenti bave pa su tako dodijeljene i nagrade onim najuspješnijim studentima u kategorijama stručni/znanstveni i umjetnički rad; volontiranje; studentski aktivizam i sport.

Na svečanoj su sjednici uz rektoricu Sveučilišta u Rijeci Snježanu Prijić-Samaržiju prisustvovali i članovi Senata riječkog Sveučilišta, članovi rektorskog zbora Republike Hrvatske te prorektori Sveučilišta u Rijeci dok su se pozdravnim govorima obratili predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske Dragan Ljutić, predsjednik Sveučilišnog vijeća Sveučilišta u Rijeci Ivan Svetlik, riječki gradonačelnik Marko Filipović, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih Ivica Šušak te predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Rektorica je prilikom svečane sjednice podnijela Izvješće o radu, kako je istaknula i njezino posljednje budući da je ovo posljednja godina mandata aktualne uprave Sveučilišta s njom na čelu. „Čitavo smo to vrijeme radili pod motom ‘Otvoreno sveučilište za otvoreni svijet’ i puno smo u to uložili truda. Želja nam je poslati poruku o važnosti intelektualne, emocionalne, fizičke, ekonomske i društvene dobrobiti za naš svakodnevni život. Nakon što smo postigli značajne ciljeve u obrazovanju i edukaciji nastavljamo raditi dalje na unaprjeđenju naše zajednice i vjerujem da će našim putem nastaviti i budući rektor i uprava našeg Sveučilišta“, rekla je Prijić-Samaržija i čestitala nagrađenim studentima. „Naši studenti u središtu su našeg rada na Sveučilištu i njihova dobrobit, uspjeh i budućnost su nam najvažniji“, istaknula je rektorica.

Gradonačelnik Filipović je čestitao ovogodišnjim laureatima kao i nagrađenim studentima istaknuvši kako bez uspješnog Sveučilišta, Rijeka ne bi bila grad kakav danas jest.

„Sveučilište oduvijek ima punu podršku Grada Rijeke u svim svojim razvojnim projektima, a njih je uistinu mnogo. Rezultati naše zajedničke suradnje svakako su vidljivi upravo ovdje, na Sveučilišnom kampusu, na Trsatu, gdje studiraju brojne generacije studenata i koji je postao pravi mali fakultetski grad. Naše je partnerstvo snažno i u dijelu umjetnosti i kulture, još otkako smo zajednički provodili segmente projekta Europske prijestolnice kulture, čije nasljeđe, zajednički nastavljamo i danas.

Zbog svega ovoga, zbog kvalitete svih svojih sastavnica, djelatnika, profesora, studenata i doktoranata, ali i velikog broja izvannastavnih aktivnosti koje riječko Sveučilište organizira i provodi, vrlo često zajedno sa nama, Sveučilište u Rijeci danas je jedna moderna, dinamična, respektabilna međunarodna obrazovna institucija i zamašnjak daljnjem razvoju visokog obrazovanja i jamac ostanka kvalitetnih budućih kadrova u našem gradu. Na nama je, da im zajednički stvorimo sve preduvjete za daljnji razvoj profesionalnog i privatnog života upravo ovdje, u Rijeci. Na tome aktivno nastavljamo raditi i u budućnosti. S ovako uspješnim Sveučilištem, nema razloga sumnjati da u tome nećemo uspjeti“, rekao je Filipović.

Župan Komadina istaknuo je kako je Primorsko-goranska županija jedna od najrazvijenijih u Hrvatskoj, a kako je tom pridonijelo i razvijeno i uspješno Sveučilište u Rijeci koje obrazuje brojne generacije visokostručnog kadra. „Čestitam vam svima sa željom da naše Sveučilište i u budućnosti ostane otvoreno, moderno i europsko sveučilište, a podršku Primorsko-goranske županije ćete imati uvijek i veselim se našoj daljnjoj suradnji“, rekao je Komadina.

Čestitke je uputio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović naglasivši kako se Rijeka kao sveučilišni grad natječe s najboljima te kako treba imati velike ambicije i očekivanja jer bez toga nema ni uspjeha.

Dodao je kako je Rijeka grad koji će se ponositi na sebe onoliko koliko ona sama odluči da će se ponositi i koliko si postavi visoke kriterije koje će sama ispunjavati. „Ja vam želim da u tome budete ambiciozni, da nemate nikakve komplekse pred bilo kim. Surađujete s drugima, surađujte šire i više i postavljajte si vrlo visoke ciljeve, bez njih nema uspjeha“, rekao je predsjednik Milanović te studenticama i studentima Sveučilišta u Rijeci poručio da uživaju u prostoru Sveučilišta napravljenim baš po njihovoj mjeri.