U povodu Dana državnosti Republike Srbije – Sretenja, u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Rijeci održan je prijam.

Prijemu su među brojnim uzvanicima prisustvovali i riječki gradonačelnika Marko Filipović, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, saborski zastupnik Milorad Pupovac, član Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Grada Rijeke Stefan Mataja Mafrici, predstavnici gradova Opatije i Vrbovskog, drugih konzulata koji djeluju u Rijeci, kao i predstavnici raznih institucija i srpskih organizacija i udruženja koja djeluju u Rijeci i šire.

Obilježavanje Dana državnosti Republike Srbije

Generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Nenad Maričić

Generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Nenad Maričić istaknuo je kako Generalni konzulat ove godine obilježava 24 godine u Rijeci rada te je tom prilikom uputio posebnu zahvalnost Gradu Rijeci kao domaćinu konzulata. Naglasio je kako su pripadnici srpskog naroda u ovom dijelu Hrvatske uvijek bili aktivni članovi društvene zajednice, prisutni u svim područjima društvenog, političkog, kulturno-umjetničkog, znanstvenog i stvaralačkog života.

„Uzajamno razumijevanje i poštivanje različitosti, prijateljstvo, solidarnost i svekoliki napredak, imperativ su skladnog i prosperitetnog života“, naglasio je generalni konzul Maričić, dodajući kako ga je u nešto više od dvije godine, koliko je na dužnosti u Rijeci, najviše obradovala prezentacija Srpskog kulturnog centra, čija se izgradnja intenzivno planira na Pehlinu.

Obilježavanje Dana državnosti Republike Srbije

U ime Grada Rijeke prisustovali i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović te predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj

„Centar će iznjedriti nove šanse i kapacitete za očuvanje i daljnje unapređenje kulturnog, jezičnog, umjetničkog i svakog drugog identiteta srpske zajednice, ali će i sa svim svojim mogućnostima i resursima biti na korist i dobrobit svim drugim građanima i građankama, kako Rijeke i Primorsko-goranske županije, tako i susjednih županija, gradova i općina“, poručio je generalni konzul.

Obilježavanje Dana državnosti Republike Srbije

Folklorni ansambl Sveti Nikola

Istaknuo je i projekt „Skok u budućnost – Srbija Expo 2027“, koji se ocjenjuje kako najveći razvojni projekt u Srbiji u narednih nekoliko godina, ali i projekt koji je veoma značajan i za sve države u regiji.

U prigodnom programu nastupili su Slavko Sekulić i folklorni ansambl Sveti Nikola koji djeluje pri riječkom pododboru SKD-a Prosvjeta.

Obilježavanje Dana državnosti u Rijeci organizirali su Generalni konzulat Republike Srbije i Vijeće srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije.