Diljem Hrvatske obilježava se Nacionalni dan raka vrata maternice i ginekoloških tumora – Dan mimoza, a ovaj je dan u Rijeci obilježen informativnom akcijom Lige protiv raka PGŽ.

Tijekom akcije na Korzu građani su se mogli informirati o bolesti raka vrata maternice te njenoj prevenciji, a mogli su i kupiti mimoze, simbol ove nacionalne kampanje, od čije će prodaje prihodi biti namijenjeni daljnjem radu Lige na promicanju znanja o raku.

Onkologinja Ira Pavlović-Ružić pozvala je sve žene da barem jednom godišnje odu na pregled kod ginekologa, te da bolest, uz odgovorno spolno ponašanje, spriječe i cijepljenjem. Rak vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem, odnosno jednostavnim otkrivanjem bolesti u ranom stadiju, no ova se vrsta raka često pojavljuje u žena mlađe dobi i u stadiju kada su mogućnosti liječenja ograničene. Prema riječima Pavlović-Ružić, osoba se može zaraziti HPV-om te nakon čak deset godina naići na prve simptome raka.

Informativnu su akciju uz brojne građane podržali i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković te predsjednik županijske Skupštine Erik Fabijanić. Gradonačelnik Obersnel pohvalio je aktivnost Lige, navevši važnost promocije preventivnih aktivnosti koje su najbolji način da se spriječe i rano otkriju zloćudne bolesti.

U akciji su, uz članice Lige protiv raka PGŽ, sudjelovali i volonteri te medicinsko osoblje raznih specijalnosti uz podršku gradskih i županijskih medicinskih institucija. Trinaesto obilježavanje Dana mimoza u Rijeci dio je nastavka javnozdravstvene kampanje Budi Zdrav(k)a, zbiva se povodom 14. Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice i nastavak.