Javnozdravstvenim aktivnostima na Korzu obilježen je Dan plavih irisa, posvećen podizanju svijesti o karcinomu debelog crijeva i važnosti prevencije te odaziva na nacionalni program prevencije raka debelog crijeva.

Dan plavih irisa posljednja je velika javnozdravstvena akcija „Dana preventive“, a ovogodišnje obilježavanje pod motom „Preuzmi odgovornost za svoje zdravlje – odazovi se na nacionalne programe!“ održava se u sklopu obilježavanja 25. svibnja, Dana zdravih gradova.

Cilj „Dana preventive“ je zagovaranje prava svih ljudi na pristup kvalitetnoj, pristupačnoj, pravodobnoj i odgovarajućoj zdravstvenoj skrbi te osnovnim odrednicama zdravlja.

Dan plavih irisa

U ime Grada Rijeke akciju su podržali zamjenik gradonačelnika Palčevski i pročelnica Mušković

Bila je to prilika da se upozori na nacionalne preventivne programe, od kojih je jedan Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. U sklopu programa svake dvije godine pismom se pozivaju sve žene i muškarci u dobi od 50. do navršene 74. godine da naprave kartični gvajakov test na nevidljivu krv u stolici. Osobe s pozitivnim nalazom upućuju se na probirnu kolonoskopiju.

„Cilj akcije je povećati svjesnost o važnosti odaziva na javnozdravstveni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Hrvatski građani određene dobne skupine svake dvije godine dobivaju pozive da se odazovu ovom programu te ih pozivamo da odazovu, jer je ova vrsta raka druga po pojavnosti u Hrvatskoj“, rekla je zamjenica ravnatelja NZZJZ PGŽ prim. Nataša Dragaš-Zubalj, dr.med.

Građanima je u sklopu akcije podijeljeno 200 porcija palente kompirice te paketići hrane sa zdravim doručkom, a održano je i besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, edukacija o važnosti higijene ruku pod nazivom „čiste ručice“ te humanitarna akcija za djecu iz Udruge UZOR. Podijeljeni su i edukativni materijali te su građani mogli dobiti zdravstvene savjete i pogledati demonstraciju samopregleda dojki na modelu.

„U Primorsko-goranskoj županiji imamo puno bolji odaziv na preventivne programe otkrivanja raka dojke, nego na programe ranog otkrivanja raka debelog crijeva pa ovom akcijom želimo povećati svjesnost o važnosti prevencije i ove vrste karcinoma. Građani se slabije odazivaju na ovaj javnozdravstveni program zbog straha koji je u neutemeljen jer se radi o neinvazivnom testu“, kazala je Svjetlana Gašparović Babić, dr.med.

Obilježavanju Dana plavih irisa prisustvovao je i zamjenik riječkog gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Karla Mušković.

“U borbi protiv karcinoma preventiva je jednako bitna kao i samo liječenje. Važno je da svaka osoba preuzme odgovornost za svoje zdravlje i zato ovu akciju danas održavamo pod motom ‘Preuzmi odgovornost za svoje zdravlje – odazovi se na nacionalne programe!’, zaključio je zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Goran Palčevski, dr.med.

Organizator javnozdravstvene akcije je Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, a suorganizatori Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka kroz program „Rijeka – zdravi grad“ i FOSS Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, uz podršku Udruge ILCO, Udruge NADA, Lige protiv raka PGŽ-a, Udruge Palentar i Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.