U sklopu međunarodnog projekta „p. s. Pokreni solidarnost“ u OŠ Eugen Kumičić obilježen je Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti.

Otto Frank, otac Anne Frank, rekao je: „Ne možemo promijeniti što se dogodilo. Jedino što možemo je učiti iz povijesti i shvatiti što znači diskriminacija i progon nevinih ljudi. Moje je mišljenje da svatko ima dužnost boriti se protiv predrasuda.”

U tom duhu, u OŠ Eugen Kumičić u Rijeci obilježen je Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti nizom radionica i aktivnosti za učenike 7. i 8. razreda te Vijeće učenika. Učenici su upoznavali različitost kultura i običaja, život Anne Frank, život djece u getima i učili o opasnim posljedicama predrasuda.

Promišljajući o žrtvama holokausta, Vijeće učenika te učenici 7. razreda u svojim su radionicama započeli s provedbom prve faze međunarodnog dvogodišnjeg projekta „p. s. Pokreni solidarnost“ u koji je Škola uključena od 2018. godine. Cilj projekta je potaknuti mlade na raspravu o različitosti, diskriminaciji te vrijednostima kao što su jednakost, solidarnost, pravda i poštovanje, a Dan sjećanja na žrtve holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti upravo je upozorenje na potrebu zaštite dostojanstva svakoga čovjeka.