Programom pod nazivom „Izabrana. Neka bude Svjetlost.“, u organizaciji učenika i zaposlenika OŠ Škurinje održanom u RiHubu i na Židovskom groblju na Kozali, kod spomenika žrtvama Holokausta, obilježen je Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti.

U programu su sudjelovali Jasminka Domaš, spisateljica iz Zagreba, autorica knjige Izabrana. Život Edit Stein, Mirjana Pinezić i Franjo Mijatović s Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta – Područni studij Teologije u Rijeci, te učenici OŠ Škurinje.

Programu obilježavanja u ime Grada Rijeke prisustvovli su pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković te savjetnica za programe Kristina Dankić.

Gradonačelnik Vojko Obersnel prisustvovao je obilježavanju Dana sjećanja na Holokaust na Židovskom groblju na Kozali, kod spomenika žrtvama Holokausta, gdje su prema židovskom običaju, položeni kamenčići i paljene svijeće.

Obilježen Dan sjećanja na Holokaust

Komemorativnom događaju na židovskom groblju na Kozali nazočio je i gradonačelnik Vojko Obersnel

Obilježavanje Dana sjećanja na Holokaust dio je projekta „Šafran“ koji već nekoliko godina provodi OŠ Škurinje, s ciljem upoznavanja učenika s činjenicama o Holokaustu te općenito, o opasnostima diskriminacije, predrasuda i netolerancije. „Šafran“ je jedna od 10 najuspješnijih Naj-akcija u Republici Hrvatskoj, u okviru akcije Gradovi i općine prijatelji djece.

Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj se Dan u najvećem broju europskih zemalja, pa i u Hrvatskoj, obilježava 27. siječnja, na dan kada je 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 preživjelih logoraša iz Auschwitza u Oświęcimu u Poljskoj.

Skip to content