U sklopu projekta „Rijeka – zdravi grad” na riječkom korzu raznolikim programom obilježen je 1. listopada, Međunarodni dan starijih osoba.

Na Korzu je povodom ove manifestacije priređeno niz aktivnosti prilagođenih starijim osobama, ali ujedno namijenjenih svima. Cilj manifestacije je skrenuti pažnju na važnost uključivanja osoba starije životne dobi u sva društvena zbivanja, istaknuti njihovu kreativnost i ostale vještine, kao i istaknuti važnost prevencije te brige o zdravlju, a sve u skladu s geslom ovogodišnjeg obilježavanja: „Putovanje u dobnu jednakost“.

Aktivnosti su bile podijeljene u četiri kategorije, pa je tako u zabavnom dijelu bilo moguće igrati šah, briškulu i druge zabavne igre; u sportskom dijelu organizirana je vođena fizička aktivnost, u zdravstvenom se je moglo izmjeriti tlak i šećer u krvi, a u savjetodavnom su posjetitelji mogli razgovarati s liječnicima i postavljati svoja pitanja vezano za zdravlje.

Najviše je pažnje izazvalo učenje plesa, bečkog valcera, kojem su se pridružili i mnogi prolaznici koji su se u tom trenutku zatekli na Korzu. Na manifestaciji je predstavljeno i Sveučilište za treću dob, Joga u svakodnevnom životu, kreativni radovi Matice umirovljenika Grada Rijeke i mnogi drugi.

Pored Međunarodnog dana starijih osoba, obilježen je i Svjetski dan srca, budući da bolesti srca i krvožilnog sustava najviše pogađaju upravo starije osobe. Svjetski dan srca ove se godine odvija pod geslom “Budi heroj srca – Obećaj”, kojim se svi pozivaju da obećaju sebi i svojim najbližima da će živjeti zdravijim načinom života.

Zbivanja su organizirana u sklopu rada Tematske grupe za Zdravo starenje projekta „Rijeka – Zdravi grad“, a organizatori su Grad Rijeka i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, Kliničkim bolničkim centrom Rijeka, Domom zdravlja PGŽ, Gradskim društvom crvenog križa Rijeka, Maticom umirovljenika Rijeke, Domom za starije osobe „Kantrida“, Riječkim sportskim savezom, Filozofskim fakultetom u Rijeci, Hrvatskom liječničkom komorom, Udrugom „Joga u svakodnevnom životu“ Rijeka, Udrugom žena operiranih dojki Nada-Rijeka te Udrugom socijalnih radnika Rijeka.

Skip to content