Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma, policijski službenici II. policijske postaje Rijeka održali su edukativno predavanje učenicima osmih razreda Osnovne škole „Vladimir Gortan“.

Predavanje je održano u sklopu preventivnog projekta „Zdrav za 5!“, a učenike 8.a i 8.b razreda policijski službenici Kristina Vrbanić i Marin Babić upoznali su sa zakonskim odredbama prema kojima su prekršajno i kazneno odgovorni već sa 14 godina života, a upoznali su ih i s kažnjivim ponašanjima mladih koja nastaju pod utjecajem alkohola.

Naime, mnoge kažnjiva radnje nastaju kao posljedica konzumiranja alkohola: nasilje, uništavanje imovine, vandalizam, tučnjave, prometne nesreće s ozlijeđenim osobama ili sa smrtnom posljedicom. Primjerima iz prakse učenici su spoznali da mladi ljudi pod utjecajem alkohola mogu biti i žrtve i počinitelji kažnjivih radnji, ali i da mnogi rizike i opasnosti konzumiranja alkohola ne doživljavaju ozbiljno.

Učenici su imali priliku isprobati tzv. pijane naočale koje simuliraju razne stupnjeve alkoholiziranosti, a sve u cilju dodatnog osvješćivanja mladih o štetnosti konzumiranja alkohola.

Gledanjem kroz takve naočale koje prikazuju najmanju koncentraciju alkohola u krvi (0,4-0,6 promila alkohola u organizmu) učenici su imali osjećaj promijenjene percepcije dubinske udaljenosti i smanjenje perifernog vida, dok su naočale koje simuliraju do 1.5 promila alkohola izazvale usporene reakcije.

Zaključno, policijski službenici učenicima su naglasili da budu odgovorni, kao i da si u budućim noćnim izlascima unaprijed dogovore siguran prijevoz.

Svjetski dan borbe protiv alkoholizma obilježava se svakog 1. travnja, a alkoholizam je najstarija i najraširenija vrsta ovisnosti na našim prostorima. Ovo nije samo problem pojedinca već cijele obitelji i čitavog društva. Radi toga od iznimne je važnosti edukacija i senzibiliziranje mladih na ovu problematiku te  njihovo usmjeravanje ka zdravim stilovima života i ponašanjima  koja su kvalitetan izbor, kako za njih osobno tako i za razvoj zajednice u kojoj žive i djeluju.

(Foto: PU primorsko-goranska)